Vezels geven een verzadigd gevoel, houden je darmen gezond en stimuleren je spijsvertering. Kun jij wel een extra portie gebruiken, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken?
Hieronder lees je welke ingrediënten een bron van vezels zijn en hoe je ze makkelijk in je dagelijkse maaltijden verwerkt.
1. Tarwezemelen
(40 gram per 100 gram): schep een flinke eetlepel door je yoghurt en top af met seizoensfruit.
2. Lijnzaad
(38 gram per 100 gram): strooi de zaadjes over een salade met geroosterde voorjaarsgroenten en bedruppel met een klassieke vinaigrette.
3. Gedroogde pruimen
(16 gram vezels per 100 g): stoof ze zachtjes in wat Earl Grey thee met sinaasappelrasp en geef er een bolletje vanille-ijs bij.
4. Chiazaad
(34 g per 100 gram): maak een chiazaadpudding met amandelmelk, citroensap en honing of draai ze door een smoothie.
5. En voor extra vezels ga je natuurlijk ook voor: Noten
(±10 g vezels per 100 g): rooster noten tot ze geuren en draai ze in de keukenmachine tot eigen notenpasta.
Bekijk ook: waarom is een blikje tomatenpuree gezonder dan een verse tomaat?