zeewier: van kombu tot dulse, zo kook je met wier

Je kunt het werkelijk overal in doen – zelfs in desserts! – en het geeft een verrukkelijke zilte smaak: zeewier. Wij geven je de beste tips en tricks met dit superfood en vertellen je welke soort je het beste voor welk gerecht kunt gebruiken.

Plezier met wier: kokkels, mosselen & zeewierrisotto van Yvette van Boven

Dat in veel landen wakame, dulse, zeespaghetti en kombu al eeuwenlang op het menu staan, klinkt ons als muziek in de oren. Zeewier is dan ook supergezond én -lekker. Ontdek die zilte touch in een lentepannetje met doperwtjes en asperges, in preitaart met burrata of zelfs in zoet bananenbrood. In GREEN delen we de lekkerste recepten met dit zilte ingrediënt.

Welk wier welke smaak?

Elke soort zeewier heeft net een andere smaak. Hieronder lichten we ze uit:

Wakame: Heel mild, zoet met de smaak van schaaldieren.
Kombu: Zilte smaak na bereiding. zeespaghetti. Zoet, mild, knapperig en rokerig.
Dulse: Mild, smaakt licht naar hazelnoot en bacon als je het bakt. De koning van umami!
Zeesla: De smaak zit tussen zuring, spinazie en lentegroente in. Soms proef je een lichte metaalsmaak.

Hoe lang kun je zeewier bewaren?

Gezouten verse wier kun je een paar weken bewaren in de koelkast in een luchtdichte afgesloten pot. Na het spoelen doe je het weer in een luchtdichte afsluitbare pot. Als je eruit hebt gepakt wat je nodig hebt, blijft het wier nog 3 à 4 dagen goed.

Als je wier al een tijdje in huis hebt, kan het wat droog zijn. Probeer het te hydrateren in koud water en kijk of het kapotgaat tussen je vingers. Vergruist het, dan gooi je het bij planten of op de composthoop. Doe dat ook als je vindt dat het naar zeeslib of slijk ruikt. Gedroogd wier is meerdere maanden houdbaar, mits bewaard in de oorspronkelijke verpakking op een donkere, droge plek.

Zo kook je met wier

Julie Desnoulez van het succesvolle Hep Ken – specialzaak in wieren en algen – én van het kookboek Zeewier & Co geeft ons kooptips:

Vers gespoeld wier: ‘Ik bewaar wier 3 à 4 dagen in een lucht- dicht afgesloten pot. Zo kan ik een paar blaadjes snoepen met een beetje sojasaus terwijl ik de maaltijd bereid. Op deze manier kan ik het ook snel toevoegen aan wat ik die dag op tafel zet.’

Gemengd wier – vaak een mix van gedroogde nori, zeesla en dulse – of droge zeewiervlokken: ‘Ik doe een snufje door bijvoorbeeld sauzen, vinaigrette en taartdeeg.’

Zeewierzout: ‘Dit gaat door al mijn gerechten.’

Hoe eet je zeewier?

Zeespaghetti

Zeespaghetti gebruik je rauw in salades. Als je het 10 min. stoomt, blijft het lekker knapperig. Of bak het een paar minuten met een sjalotje en wat olie.

Wakame

Wakame heeft een stijve middennerf en zacht blad. Meestal eet je het blad rauw in rauwkost of salade. Of doe het pas aan het eind van de kooktijd in de soep of bouillon, dan blijft de voedingswaarde behouden. De middennerf kan wel goed tegen langer koken of bakken.

Dulse

Dulse eet je bij voorkeur rauw, vanwege alle spoorelementen, vitaminen en eiwitten die erin zitten. Je kunt het ook bakken, dan proef je de iets rokerige smaak beter.

Kombu

Kombu moet je verhitten omdat er veel jodium in zit. Door verhitting wordt het wier malser en komt de zilte smaak beter naar voren. Het geeft bouillon, dashi en peulvruchten (die er beter verteerbaar door worden) extra smaak. Probeer het ook eens ‘en papillot’ in vis of vlees.

Zeesla

Net als dulse eet je zeesla het liefst rauw, omdat het heel teer is. Je kunt het ook verwerken in taart, cake en soep. Het geeft een gerecht de heerlijke smaak van groene groente.

Gedroogde algen & wieren

Droge wiervlokken kun je overal over strooien, zoals over salade en soep. Voor een tartaar of een zoeter recept met meer smaak, kun je ze wellen in olie, water of zelfs in sinaasappel- of grapefruitsap!

Nog meer wier-tips lees je in GREEN

zeewier
RECEPTEN, BEREIDING EN STYLING: JULIE DESNOULEZ | FOTOGRAFIE: SANDRINE SAADI.