Kooktechniek uitgelegd: vis konfijten

Vis garen lastig? Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat.

Probeer meteen deze gekonfijte kabeljauw met witlof.

5 tips om vis te konfijten

1 Kies vis met een stevige structuur en rijke smaak, zalm, heilbot of tonijn bijvoorbeeld. Neem niet te dunne stukken, 2½ cm dik is ideaal.

2 Gebruik lekkere (extra vergine) olijfolie die je royaal kunt inzetten. De vis neemt de smaak van de olie op.

3 Je kunt vis konfijten in de oven of op het fornuis. Kies een ovenschaal of pan waarin de visfilets naast elkaar passen en niet over elkaar heen liggen.

4 Breng de olie op een temperatuur boven de 40ºC en onder de 90ºC. Bij een temperatuur van 50ºC is de vis perfect gaar na 25 minuten.

5 Breng de vis op kamertemperatuur voor je hem gaat garen. Anders verlaagt de vis de temperatuur van de olie teveel. Haal ‘m minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast.

Wil je zelf aan de slag met gekonfijte vis? Probeer deze in olie gekonfijte scholfilet:

gekonfijte-vis-delicious

in olie gekonfijte scholfilet met prei en olijven

Vis garen lastig? Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat. Probeer dan dit recept en konfijt scholfilet in olie...

>> naar recept

Olie over?

Schenk de overgebleven olie door een zeef en bewaar in een schone pot of fles en zet de datum erop. Gebruik de olie om opnieuw vis in te bakken of konfijten, bij voorkeur binnen 14 dagen.

Productie & tekst: Merijn Tol. Beeldredactie: Carla Happee

gekonfijte-vis-delicious