Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces, en vooral een kijkje in zijn keuken. Deze maand: homemade pizza uit eigen houtoven.
Perfecte houtovenpizza
Goede pizza bakken is een ambacht en magisch in zijn eenvoud. Een perfecte samensmelting van de drie-eenheid deeg, tomaat en kaas. Ook al gaan we er graag voor naar Italië, met wat oefening kan het ook gewoon in de achtertuin. Naast de juiste ingrediënten vraagt het vooral om handigheid en een loeihete oven!
Wil je weten hoe je zelf zo’n houtoven bouwt in je achtertuin? Bekijk onze Instagram highlight ‘Vic’s Kitchen’.
Stap 1 – kies semolina of maïsmeel
Neem een bol deeg, doop hem in de ‘bloem’ en bepaal de korst door met je vinger aan de buitenrand een cirkel van kuiltjes in het deeg te drukken.
Stap 2 – deeg kan wat hebben!
Duw de binnenkant plat, stretch iets en maak een draaiende beweging. Til het deeg daarna omhoog bij de dikkere stukken en laat zwaartekracht het werk doen.
Stap 3 – geen twijfel, gewoon doen
Bestuif een pizzaschep of plaatje triplex met bloem, pak het deeg bij de rand en verplaats het in één vloeiende beweging.
Stap 4 – dun beleggen is de sleutel
Veel beleg is verleidelijk, maar dun beleggen maakt je pizza een stuk handelbaarder en zo bakt hij mooier!
Stap 5 – hoe heter de houtoven, hoe beter
Voor de mooiste pizza wil je rollende vlammen en bloedhitte. Dat betekent dat je de houtoven flink mag opstoken. Ook hier geldt: zelfverzekerd schuiven, twijfel is de ondergang.
Stap 6 – hitte gaat omhoog in de houtoven
Te weinig kleur op de korst? Houd je pizza hoog, daar zit alle hitte. Zo krijgt hij de perfecte ‘luipaard-look’.
Stap 7 – ga los met het beleggen van je pizza uit eigen houtoven
Geef extra variatie pas op het eind en zet je tafel vol toppings. Je pizza-party kan van start!
Meer weten over pizzadeeg & recepten: de do’s and don’ts van zelf pizzadeeg maken op een rij.
Tekst en beeld: Victor de Launay