Alles over hangi: koken in een kuil

Alles over hangi: koken in een kuil
iStock

Daag jezelf uit met deze manier van slow cooking buiten, ofwel Hangi. Zoals dit Nieuw-Zeelandse staaltje kuilkoken heet. Geloof ons: hiermee imponeer je iedereen!

Koken in een kuil: dit heb je nodig

Voor je de tuin in rent: je hebt wel een paar dingen nodig. Haal onderstaande boodschappenlijst en zorg voor een stuk grond dat je ook daadwerkelijk mág uitgraven. Je wil natuurlijk geen boze buren 😉

  • Schep
  • Bakstenen of stoeptegels
  • Keien
  • (Haard)hout, goed droog hout
  • Barbecuetang
  • Kippengaas
  • Bakpapier of bananenblad
  • Aluminiumfolie
  • Keukentouw of ijzerdraad

Zo ga je te werk

  1. Graaf met een schep een gat in de grond van circa 0,5 meter diep en een diameter van 1 meter. Als je dit in gras doet, schep dan voorzichtig de graszoden eraf zodat je deze er later weer op kunt leggen.
  2. Bedek het gat met de stoeptegels of bakstenen, zodat de bodem en zijkanten helemaal bedekt zijn. Leg de keien er losjes in.
  3. Maak nu een vuur met het haardhout en stook dit heel heet op. Leg er een aantal keer nieuw hout op, zodat de keien door en door heet zijn.
  4. Gebruik nu een tang om de hete keien te verwijderen.
  5. Maak nogmaals een heet vuur en als het eenmaal smeult, dan kun je jouw vlees of groenten in de kuil leggen.
  6. Gebruik bijvoorbeeld een groot stuk brisket, een grote koolsoort zoals knolselderij of witte kool, of een groot gevogelte. Pak jouw product heel goed in, bijvoorbeeld door het eerst in te pakken met nat, verkreukeld bakpapier, daarna met 3 lagen aluminiumfolie en maak daarna vast met keukentouw, ijzerdraad of kippengaas. In plaats van bakpapier en aluminiumfolie zou je ook bananenblad kunnen gebruiken.
  7. Leg nu jouw ingepakte product bovenop het smeulende hout. Bedek het nu met de hete keien en dek af met aarde*. Eventueel kun je verwijderde graszoden er weer bovenop leggen. De kuil moet volledig bedekt zijn.
  8. Laat je vlees, groenten of gevogelte het liefst een hele nacht in de kuiloven zitten, of anders minimaal 8 uur.
  9. Verwijder nu weer voorzichtig het gras, de aarde en de keien en haal het vlees, gevogelte of de groenten uit de oven.

Tip

Je kunt een stuk kippengaas (groter dan de kuil) bekleden met aluminiumfolie. Dek hiermee de kuil af (nadat je de keien op het te garen product hebt gelegd) en dek af met de aarde of graszoden. Zorg dat alle kieren en randen goed dicht zijn.

Koken als een pro

Meer lezen over kooktechnieken zoals het schoonmaken van inktvis, het openen van oesters of zelf ingrediënten koken? Lees het allemaal en nog veel meer meer in MAN.FOOD.