Meringue: je kunt er prachtige vormen van maken, het op taart spuiten of door cake scheppen voor luchtigheid. Lichtbruin of wit gebakken met chewy binnenkant, gepocheerd of ongebakken. Weet je niet waar te beginnen? Volg deze zeven gouden meringue-regels voor een fantastisch resultaat!
Oh wauw: deze meringuetaart met chocola is een ware showstopper!
Red je eiwit
Is er een klein beetje eigeel in je eiwit gekomen? Haal het eruit door met een stukje eierschaal het eigeel eruit te wippen, door de eischaal met aanhangend eiwit blijft er geen eigeel meer achter.
Eieren splitsen
Splits je eiwitten en gelen altijd één voor één in een apart bakje, zo gaat ’t niet mis! Koude eieren splitsen beter, maar laat je eiwitten daarna op kamertemperatuur komen, dan krijgen ze meer volume.
Verse eieren
En ze hoeven niet ‘piepvers’ te zijn: eiwitten van 3-4 dagen zijn dunner en die klop je makkelijk tot een groter volume. Verse eieren geven wel wat stabieler schuim.
Vetvrij
Maak de kom waarin je eiwitten stijf klopt eerst goed vetvrij door de kom stevig in te wrijven met een halve citroen.
Suiker
Neem voor meringueschuim altijd fijne witte suiker of witte basterdsuiker. Als je meringue niet wit hoeft te zijn, kan licht- of donkerbruine basterdsuiker ook.
Vochtige dag
Een regenachtige dag is niet het beste moment om mooie meringues te maken. Er zit dan te veel vocht in de lucht dat ook in je meringue terecht komt!
Bakpapier & temperatuur
Leg meringue altijd op een bakplaat met bakpapier, bak op lage temperatuur. Zet de oven uit en laat de meringue in de oven afkoelen. Hoe laag zet je de oven? Veel recepten zeggen 100°C, maar er zijn patissiers die zweren bij een temperatuur van 60-70°C. De meringue droogt dan langzaam en blijft wit. Ottolenghi droogt meringue minstens 6 uur. Bij een hogere temperatuur wordt de meringue lichtbruin, omdat de suiker dan karamelliseert.
Liever vegan meringues? In deze video ontdek je hoe je die heel makkelijk maakt:
Productie en tekst: Merijn Tol. Beeldredactie: Carla Happee