brunch boter voor Pasen

Zoete boter voor Pasen, want bij een paasontbijt, -brunch of -lunch hoort lekkere boter. Met deze vier variaties heb je bijna geen ander beleg meer nodig!

Op zoek naar nog meer culinaire inspiratie voor Pasen? Bestel dan nu het april-nummer. We delen onze beste paastips, de knapste ei-recepten en heerlijke krokante paas-pasteitjes.

4x boter voor Pasen

Dadel-kaneelboter

Pureer 4 medjooldadels in de hakmolen van de staafmixer. Mix er 200 g boter en een snufje kaneel door. Doe de zoete boter in een bakje en laat in de koelkast helemaal koud worden. Bewaar afgedekt tot 1 week in de koelkast.

Tip: als je van gezouten karamel houdt, mix dan een klein theelepeltje miso door deze boter voor een complexe smaak.

Honing-sinaasappelboter

Zet een grote kom met ijswater klaar. Giet 200 g gesmolten boter in een kleinere kom en zet in de kom met ijswater. Klop net zolang tot de boter net zo stevig is als slagroom. Klop er 1 el honing en rasp van 1 (bio)sinaasappel door. Doe in een bakje en bewaar afgedekt tot 1 week in de koelkast.

Aardbeien-balsamicoboter

Klop de 200 g boter op kamertemperatuur met 25 g poedersuiker en 1 tl citroenrasp. Meng er 100 g aardbeien in stukjes en 1-2 tl balsamico door. Doe in een bakje en bewaar afgedekt tot 1 week in de koelkast.

Chocolade-gemberboter

Doe 175 g fijngehakte pure chocolade (± 70%), in een hittebestendige kom en zet op een pan met een laagje heel zachtjes kokend water – de bodem van de kom mag het water niet raken. Smelt de chocolade zo au bain-marie. Neem de kom van het vuur en laat afkoelen tot nog net vloeibaar. Klop met de mixer de chocolade met
200 g boter op kamertemperatuur, 2 el cacaopoeder en een snufje zout. Meng er 5 g fijngehakte stemgember door. Doe in een bakje en bewaar afgedekt tot 1 week in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur.

Hoe presenteer je boter tijdens Pasen? Tip!

Een pakje boter kun je snel omtoveren tot mooie boterballetjes en boterkrullen met een simpele tool die bij elke kookwinkel en online te koop is: de boterkruller. Zorg ervoor dat de boter op koelkasttemperatuur is en zet een bakje met ijskoud water klaar.

Trek met de boterkruller over de platte kant van de boter, zo ontstaat een krul. Leg de krullen in het ijskoude water, zo houden ze hun vorm. Eenmaal op kamertemperatuur storten ze iets in. Je kunt je boterkrullen eventueel 1 dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Laat ze voor je ze op tafel zet even uitlekken op keukenpapier.

Ook heerlijk: Bak paas-rösti met ei en ui