Zelf mosselen koken is niet moeilijk, maar zo’n grote pan vol schelpen kan wat intimiderend zijn. Culinair redacteur Dosia Brewer deelt haar tips & tricks zodat je elke mossel aankunt!
Ook lekker met mosselen: mosselen in gele curry
Scroll naar beneden voor het basisrecept.
De R in de maand
Vroeger at je alleen mosselen in de koudere maanden, die met een R in de naam. Het risico op bederf tijdens vervoer in de warmere maanden was te groot. Nu kun je bijna het hele jaar door mosselen eten. Het seizoen begint in juli en loopt tot april. In april/mei plant de mossel zich voort en in juni moeten ze daar weer van op krachten komen. Dan eet je ze dus beter niet.
Goed gewassen
Mosselen die nu in de winkel liggen zijn al goed schoongemaakt. Soms hangen er nog een paar draden aan de schelp waarmee een mossel zich vasthecht: de baard. Die baard kun je er makkelijk vanaf trekken. Kijk wel altijd stuk voor stuk alle schelpen na. Doe de schelpen in een vergiet en spoel ze af met koud water. Gooi schelpen die kapot zijn of niet gesloten zijn weg. Na het koken gooi je de schelpen die tijdens het verhitten niet open zijn gegaan weg.
Bewaren
De meeste mosselen koop je in een goed afgesloten plastic bak. Daar zitten ze heel dicht op elkaar in een bescher- mende atmosfeer. Dat betekent dat er extra veel zuurstof in de verpakking wordt gedaan. Check de datum op de verpakking en bewaar ze altijd in de koelkast. Mosselen die je zo koopt zijn tot 1 week na de verpakkingsdatum houdbaar.
Hoeveel mosselen per persoon?
Reken voor een hoofdgerecht met brood, friet en sausjes ± 500 g mosselen in de schelp per persoon.
Koken of stomen?
Ook al heet het klassieke recept gekookte mosselen, in feite stoom je ze gaar. Je gebruikt maar een klein laagje vocht, de mosselen worden gaar boven het vocht door de hete stoom.
De mosselpan
Klaar om zelf mosselen te koken? Gebruik dan een royale pan. Er zijn speciale mosselpannen te koop met een bolle deksel zodat je genoeg ruimte hebt om de schelpen makkelijk om te schudden. Handig: gebruik op tafel de deksel voor de lege schelpen.
Tip: tijdens het koken laten mosselen veel vocht los. Zeef het vocht goed en vries het in blokjes in. Zo heb je altijd een zilte bouillon bij de hand.
Lekkere combinaties
Begin met een klassiek mosselrecept zoals hieronder, zo krijg je de techniek onder de knie. Daarna kun je natuurlijk zelf experimenteren. Denk ook eens aan:
• een scheutje pastis, witte wijn, dragon en venkel;
• kokosmelk, currypasta, citroengras en Thaise roerbakgroenten;
• Visbouillon, Japanse sojasaus, gembersiroop en sesamolie;
• Uitgebakken chorizo, knoflook en tomaatblokjes;
• Slagroom, saffraan, dille en kappertjes.
Top 3 dips voor bij de mosselen
WHISKEYSAUS
150 g mayonaise + 100 ml slagroom + 1-2 el tomatenpuree of ketchup + 60 ml whiskey + citroensap naar smaak + zout en versgemalen peper.
KNOFLOOKSAUS
150 g dikke yoghurt + 75 g mayonaise + 3-5 tenen knoflook, geperst + citroensap naar smaak + zout en versgemalen peper.
RAVIGOTTESAUS
150 g mayonaise + 1 el kappertjes, fijngesneden + 1 klein sjalotje, kleingesneden + 20 g gemengde tuinkruiden (peterselie, bieslook, dragon en kervel), blaadjes fijngesneden + citroensap naar smaak + zout en versgemalen peper.
Basisrecept: mosselen koken
Ingrediënten
- 1 el neutrale olie
- 1 prei in ringen
- 1 ui fijngesneden
- 2 wortels in plakjes
- 2 stengels bleekselderij in boogjes
- 1 laurierblaadje
- ± 250 ml witte wijn of visbouillon
- 1 bosje peterselie fijngesneden
- 2 kilo mosselen schoongemaakt
- friet, stokbrood en dipjes ,voor erbij
Instructies
- Verhit de olie in een ruime pan of speciale mosselpan. Fruit de prei, ui, wortel, bleekselderij en laurier al omscheppend ± 3 min.
- Blus af met de witte wijn en voeg de peterselie en de mosselen toe. Stoom met de deksel op de pan
- in 5-8 min. gaar. Hoe lang precies hangt af van de grootte van je mosselen. Controleer tussentijds steeds even, want te lang gekookte mosselen worden taai. Schud of schep de mosselen regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.