alles over poffen

alles over poffen

Poffen is een techniek waarmee je heel eenvoudig de essentie van een ingrediënt naar boven haalt. Meer dan een flinke stoot hitte heb je niet nodig, dus stook je barbecue eerst flink op en ga aan de slag met deze tips.

Poffen is oorspronkelijk het op hoge temperatuur – zonder water – verhitten van zetmeelrijke ingrediënten als granen, zaden en aardappels. Door het snel verhitten verdampt het water en zwelt
het zetmeel op. Popcorn of aardappel barst zo uit zijn schilletje en wordt zo extra fluffy.

Deze techniek wordt ook ingezet bij stevige wortel- en knolgroenten als bietjes, knolselderij en wortels. Ook pompoen, aubergine en paprika worden er lekker zacht en zoet van. Ui en knoflook krijgen een extra zoete, gekaramelliseerde smaak. Zelfs fruit kun je poffen, denk aan appels, peren en ook bananen!

Poffen op de barbecue

Poffen kan op het rooster van de bbq – met deksel – of in de hete as. Als je de hitte van je barbecue niet goed kunt regelen, wikkel de ingrediënten dan in een dubbele laag aluminiumfolie, leg op het rooster en keer ze regelmatig. In hete as poffen kan ook. Denk aan aardappels en stevige groenten als bietjes, knolselderij en wortel. Wikkel ze in dubbel aluminiumfolie. Afhankelijk van de hitte van de as en de grootte pof je ze in ± 1 uur gaar. De schil zal wel zwart en oneetbaar zijn, maar de binnenkant wordt onweerstaanbaar!

Poffen in zoutkorst

Je kunt groenten en aardappels op de bbq met deksel ook poffen in een zoutkorst, een mengsel van grof zout en eiwit. Het zout vormt een stevige harde laag dat als een soort mini-oventje om het ingrediënt komt en het beschermt tegen verbranden. Bonus: sla de zoutkorst stuk op tafel voor een wow-effect!

Jasje aan, jasje uit

Aardappels en groenten kunnen los of ingepakt in aluminiumfolie worden gepoft. Los droogt de schil van bijvoor- beeld aardappels wat uit en wordt iets knapperig, ingepakt houd je meer vocht in de groenten.

Proef de essentie

Bij poffen gebruik je geen water en ook olie is niet nodig. Je proeft dus de essentie van de groente. Omdat je groente in z’n schil verhit en geen water gebruikt, blijven de voedingstoffen en de pure smaak heel goed bewaard.

Gepofte recepten

Gevulde minipaprika’s met gepofte knoflookyoghurt
Dit is dus echt megalekker: kleine paprika's van de barbecue gevuld met een rijke knoflookyoghurt. Om het af te maken strooit Janneke er een krokant mengsel van pistache met korianderzaad overheen.
naar recept
gepofte bieten met dukkah, sinaasappel & fetadip
Tip! Varieer naar gelang het seizoen met bloedsinaasappel, grapefruit of mandarijn.
naar recept
gepofte bieten met dukkah
gepofte aardappel met romige kip en garnalen
Grote, gepofte aardappels met romige kip en garnalen. Bimi met crème fraîche erop en smullen maar! Vervang voor een volledige vismaaltijd de kipfilet door kabeljauw- of zalmfilet.
naar recept
pofaardappel-deliciouspofaardappel delicious.
gepofte zoete aardappel met kruidenyoghurt
Snel, makkelijk én lekker koken? Voor ons geen uitdaging! Deze gepofte aardappels met gekaramelliseerde ui en kruidenyoghurt staan in nog geen 30 minuten op tafel. Wij serveren er karbonades bij, maar zalmfilet kan bijvoorbeeld ook.


Ben je een fan van zoete aardappels? Je kunt er ook waanzinnig lekkere soep van maken!

naar recept
zoet aardappel met kruidenyoghurt
toffeekastanjes
Liefhebbers van kastanjes opgelet! Het kastanjeseizoen is in volle gang en delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: toffeekastanjes.
naar recept
kastanjes-delicious