Jam maken: 5 slimme tips

Veel rijp fruit in huis of in de tuin? Maak jam! Zo maak je zelf de lekkerste jam. 

Jam klaar? Maak dan meteen deze heerlijke jamkoekjes!

Zelf jam maken

1. Jam heeft een gel-achtige structuur. Dit komt door de pectine en suiker in het fruit. Maar niet alle vruchten hebben evenveel pectine. Appels, kweeperen en citrus hebben bijvoorbeeld veel pectine, de meeste bessen en aardbeien juist niet. Daarom is het nodig om meer suiker toe te voegen aan aardbeienjam dan aan marmelade.

2. Kook fruit op laag-matig vuur met een beetje water totdat het uit elkaar valt. Als je een heldere gelei wilt maken, kun je op dit moment het gare fruit zeven om de grotere stukken eruit te halen.

3. Voeg minstens driekwart van het gewicht van het fruit aan suiker toe. Hoe meer suiker, hoe langer houdbaar de jam is en hoe zoeter het eindresultaat.

4. Breng het mengsel snel aan de kook en laat flink borrelend koken. Het water verdampt uit het fruit en de andere ingrediënten worden geconcentreerd. Schep het bovendrijvende schuim af voor een heldere jam of gelei. Stop met koken als de massa een temperatuur van 105°C bereikt. Dit kun je meten met een suikerthermometer of door een beetje jam op een koude lepel te druppelen en te kijken of het opstijft.

5. Als tegenwicht voor de suiker en om ervoor te zorgen dat de jam goed geleert, voeg je wat zuur toe als sinaasappel- of citroensap. Giet na het koken de hete jam in schone, gesteriliseerde potten, deksel erop, even omkeren en laten afkoelen. De jam stijft op als hij afkoelt.

    

    

Alternatief
In plaats van kristalsuiker kun je ook geleisuiker nemen. Dit is kristalsuiker waaraan appelpectine en citroenzuur is toegevoegd. Hiervan kun je minder gebruiken dan van gewone suiker, je hoeft geen extra zuur toe te voegen en de jam hoeft minder lang te koken, omdat het eerder geleert. Met als resultaat: frissere jam!

Tekst: redactie delicious. Beeld: iStock