Thee & Thuis
Dit heb je nodig voor een theeceremonie ofwel gong fu ha bij je thuis:
– theepot van Yi Xing– klein*
– diep bord van porselein of aardewerk
– aardewerken kan
– porseleinen kommetjes
– schaaltje
– dienblad
– flinke waterketel met gekookt, ontkalkt bronwater
– theelicht om de ketel warm te houden
– 5-10 g thee van uitstekende kwaliteit
Stal alles netjes voor je uit. Het Chinese theeritueel heeft niet een vast aantal stappen en kan uitgebreid of ingekort worden. Belangrijk is dat je alles langzaam en met zorg doet. Gebruik het dieblad als werkblad.
1. Zet de theepot op het diepe bord en spoel om met kokend water.
2. Giet het water uit de pot in de kan.
3. Schenk het water uit de kan in de kommetjes om deze te verwarmen.
4. Schep met een bamboe of houten schep de thee (5-10 g) in de theepot.
5. Houd de ketel met het kokend water hoog boven de theepot en schenk wat water op de thee.
6. Giet de thee meteen weer af in de kan. De bladeren zijn nu gewassen.
7. Giet de kan en het water uit de theekommetjes af in een kom of schaal voor afvalwater. De kan en de theekommetjes zijn nu verwarmd.
8. Giet de thee voor de tweede keer op. Blijf gieten tot de pot overstroomt (hiervoor is het diepe bord). Doordat de pot overstroomt, spoelt het gruis (kleine theeblad) weg.
9. Doe de deksel op de pot en giet er heet water over, zodat de thee warm blijft en de blaadjes snel wellen.
10. Laat de thee kort trekken, ongeveer 1 minuut, en schenk de thee daarna over in de kan.
11.Schenk de thee uit de kan in een porseleinen proefkommetje.
12.Ruik aandachtig.
13. Schenk de thee van het eerste kommetje over in het tweede porseleinen kommetje.
14. Steek je neus in het eerste, lege kommetje en ruik de smaakafmorfose die plaats heeft gevonden door de oxidatie.
15. Drink de thee uit het tweede kommetje.
*De beste theepotten komen uit Yi Xing. Ze worden door meesterpottenbakkers gemaakt van lokale roodbruine zisha-klei. Elke pot moet minimaal twintig uur bakken. Door de mineralen in de klei worden warmte, geur en smaak goed vastgehouden. Bij langdurig gebruik wordt de pot steeds beter!
delicious.thee
Zwarte thee earl grey wordt handgeplukt in Sri Lanka. De blaadjes worden verflenst, gerold, gefermenteerd en gedroogd in de oven en zo krijgen ze een mooie zwarte tint.
Groene thee wordt geplukt in China en direct na de pluk verflenst, gestoomd of gewokt om z’n mooie groene kleur te behouden. Dan worden de blaadjes in de zon gedroogd. Groene thee geurt heel fris, zelfs wat grassig.