ingemaakte sinaasappels

Geef winterse ingrediënten een Spaanse twist, zoals Jesse Gerner chef van tapasbar Bomba in Melbourne doet. Zijn ingemaakte sinaasappels met piment en kardemon zijn heerlijk bij ijs, hangop, pannacotta of wild.


ingemaakte sinaasappels

zoet bijgerecht bij hangop, pannacotta of wild | voor 3 potten van 650 ml*

770 g suiker
250 ml PX* sherry
250 witte wijnazijn
schil van ½ (bio)citroen (alleen het gele deel)
6 zwarte peperkorrels
de zaadjes van 2 kardemompeulen
8 pimentbessen
½ kaneelstokje
6 (bio) navelsinaasappels

Meng alle ingrediënten behalve de sinaasappelen in een grote pan op middelhoog vuur met 185 ml water. Verhit alles al roerende, tot de suiker oplost. Breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken tot het iets is ingekookt. Neem de citroenschil uit de siroop en zet de siroop weg.

Doe de sinaasappels in een grote pan met 1 tl zout en voeg zoveel water toe dat ze onder staan. Leg een hittebestendig bord op de sinaasappels zodat ze onder blijven staan. Breng aan de kook, zet het vuur dan middelhoog en laat 1 uur koken. Giet af, laat iets afkoelen en snijd de sinaasappelen dan elk in ca.10 parten.

Verhit de siroop weer op middelhoog vuur en voeg de sinaasappels toe. Kook ze 25-30 min. tot alle smaken zijn ingetrokken. Vul gesteriliseerde* potten met de sinaasappelen en siroop. Sluit af en zet de potten op hun kop. Laat afkoelen en draai weer om.

* Was de potten en deksels goed, droog ze en zet ze op een ovenrooster 20 min. in een op 120°C voorverwarmde oven. Vul de potten terwijl ze nog heet zijn. Zie ook deliciousmagazine.nl ?

* Ongeopende potten blijven tot 6 maanden goed.

** Zoete Spaanse sherry, te koop bij de slijter.

Bereiden ± 2 uur

RECEPTEN JESSE GERNER FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING BERNIE SMITHIES BEWERKING DOSIA BREWER

 

sinaasappels inmaken | delicious