hét stoofperen dossier: alles over dit heerlijke peertje

hét stoofperen dossier: alles over dit heerlijke peertje

Zeggen we kerst, dan zeggen we stoofpeertjes! Stoofperen eet je vaak als bijgerecht, maar je kunt er ook de lekkerste desserts van maken of natuurlijk compote. De vraag is welke soort gebruik je wanneer en hoe maak je ze klaar? Wij geven je tips & tricks en natuurlijk onze beste recepten!

Welke peer gebruik je voor stoofperen?

De Gieser Wildeman is het populairste stoofpeertje van Nederland, en dat is niet voor niets. Deze peer is bij uitstek geschikt om te stoven, behoudt mooi zijn vorm en is het hele jaar door verkrijgbaar. Dankzij zijn volle, zoete smaak past hij perfect in winterse gerechten, van klassieke stoofpeertjes als bijgerecht tot verrassende desserts.

Je kookt de Gieser Wildeman in zijn geheel en laat het steeltje zitten, want die geeft nog veel smaak af tijdens het koken. Ongekookt kun je hem niet eten. Als je geen Gieser Wildeman kan vinden, dan zijn de grotere Brederode en Saint Remy-peren ook goed.

Zo maak je zelf de lekkerste stoofpeertjes (zoals oma ze ook maakt)

oma’s stoofpeertjes

Zodra het buiten iets kouder wordt, krijgen wij ontzettende zin in stoofpeertjes! Voor sommige lekkernijen moét je gewoon een goed basisrecept hebben. Je weet wel, zoals die van je oma. Dit is die van ons voor stoofpeertjes.

naar recept
Stoofpeer - delicious

Variaties op stoofperen

Het allerfijnste aan dit basisrecept voor stoofpeertjes is dat je alles kan toevoegen wat jij lekker vindt! Wil je een nog vollere smaak? Vervang dan een deel van het rode bessensap met rode of witte wijn. Kaneel is een must, maar je kan ook nog steranijs en kruidnagel toevoegen. En ook het toevoegen van suiker is optioneel.

Voor een spannende variatie kan je een terrine met stoofpeertjes en witte chocolade maken en deze perentaart met ricotta is ook het proberen waard. Bekijk hieronder de lekkerste recepten met stoofpeertjes.

gekaramelliseerde stoofperen

Deze overheerlijke stoofpeertjes zijn het allerlekkerst met een glaasje ruby port en stukjes olde remeker.

naar recept
feesttaart met stoofperen-cranberrytaart met frangipane

Twee lagen knapperig bladerdeeg met een rijke vulling van amandelfrangipane, fris-zure stoofpeertjes en cranberrycompote: is dat geen mooie kerstgedachte?

naar recept
feesttaart stoofpeer - delicious
amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes

Een ongelooflijk makkelijk en enorm Italiaanse cake. Nu met stoofperen en siroop, maar met appelcompote en een bol ijs kan ook. Of met zacht geklopte slagroom en rood fruit, in het seizoen zal rabarber er ook heerlijk bij zijn. Echt een goed recept voor een feesttoetje het hele jaar rond!

naar recept
amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes - delicious
saffraanperen met praliné en labne

Warm of koud: deze saffraanperen uit de oven met geurige specerijen en crunchy notenpraliné zijn een perfect toetje. Geef er een flinke schep labne bij.

naar recept
saffraanperen met praliné en labne-delicious
paris-brest met mandarijncrème, stoofpeer & bramenglazuur

Frisse mandarijn-roomkaasvulling gaat fantastisch samen met stoofpeertjes!

naar recept
paris-brest met mandarijncrème, vijgen en bramenglazuur

Stoofpeer in hartige recepten

Stoofpeertjes zie je vaak terug op de kersttafel als bijgerecht, maar ze doen het ook verrassend goed in hartige gerechten. Bijvoorbeeld in dit gerecht met eendenborst.

gegrilde eendencarpaccio met stoofpeer & amandeldressing

Stoof de peertjes, maak de amandeldressing en bak het amandelschaafsel 3 dagen van tevoren. Bewaar afgedekt op een koele plek. Gril de eendenborstfilets ½ dag van tevoren, snijd in flinterdunne plakjes en bewaar gekoeld. Reken op nog ± 5 min. bereidingstijd voor het eten.

naar recept
carpaccio van eend met stoofpeertjes

Waarom worden stoofperen rood?

Hitte doet veel met eten: een soufflé groeit, terwijl spinazie juist slinkt. Doorzichtig eiwit wordt wit en stoofpeertjes worden rood! Gestoofde peertjes hoeven wat ons betreft niet rood te worden, maar de Gieser Wildeman doet dat wel.

Kleurstoffen in de peertjes reageren namelijk sterk op zuur. Tijdens het koken van de peertjes veranderd de zuurgraad en de peertjes van kleur! Een scheut port of wijn helpt dit proces alleen maar. Vroegen kon je speciale perensuiker kopen met rode kleurstof erin, om de peertjes snel die dieprode kleur te geven.

Ook lekker: gepofte appels gevuld met kruidkoek, amandelspijs en vanillesaus.