zoveel gram vlees, vis en groenten reken je per persoon

Wanneer je voor je gezin of voor jezelf kookt, weet je bijna blindelings hoeveel je in de pan moet doen. Maar koken voor veel is een ander verhaal. Want hoeveel gram vlees, vis of groenten reken je per persoon? En kun je de aantallen in een recept gewoon verdubbelen?

Onze culi Dosia vertelt het je:

Het aantal gram per persoon bereken je als volgt:

Hoeveel gram vlees of vis voor een voorgerecht?

Reken 80 gram vis of 60 gram vlees voor het voorgerecht

Hoeveel soep reken je per persoon?

Een klein kopje soep is 125 ml. Uit 1 liter haal je 8 porties.

Hoeveel gram vlees per persoon voor een hoofdgerecht?

Met 110-120 gram vlees per persoon voor een hoofdgerecht zit je goed.

Hoeveel gram vis per persoon voor een hoofdgerecht?

Je rekent 140-150 gram vis per persoon voor het hoofdgerecht.

Hoeveel groenten per persoon kerst?

Ga uit van 200 gram groenten (schoongemaakt).

Hoeveel pasta per persoon?

Je hebt 80-100 gram gedroogde pasta of rijst per persoon nodig.

Hoeveel aardappels reken je per persoon?

Ga uit van 180-200 gram aardappels per persoon.


Psst: Inspiratie nodig voor de feestdagen? Haal de kerstnummer van delicious. in huis! Lees meer.

Recept verdubbelen

Als je een recept wilt verdubbelen, houd er dan rekening mee dat je smaakmakers en kruiden niet verdubbelt. Vermenigvuldig die dan met 1,5 in plaats van 2. Anders wordt de smaak te overheersend.

Oventijden voor ovenschotels zijn meestal iets langer dan die in het oorspronkelijke recept, maar het hangt ervan af of het volume zit in de hoogte of de breedte. Als je een schotel met hogere wanden gebruikt zul je meer tijd nodig hebben om alles gaar te krijgen.

Gebruik je een bredere/langere ovenschotel, dan zal de tijd niet veel verschillen. Houd de bovenkant van de ovenschotel goed in de gaten of dek af om er voor te zorgen dat de bovenkant niet te donker wordt.

Lees ook: Koken voor een grote groep met kerst? 84x makkelijke recepten

Oventijd aanpassen groter

Voor vlees en vis geldt dat de bereidingstijd nagenoeg gelijk blijft als het stuk alleen in de lengte en de breedte groter is. Wanneer het stuk dikker is heeft het wel meer tijd nodig. Gebruik voor grote stukken vlees en vis altijd een kernthermometer om er zeker van te zijn dat het precies goed gaar wordt. Een investering waar je geen spijt van gaat krijgen!

Meer tijd op het vuur

Reken ook meer tijd voor gerechten op het vuur. Het duurt veel langer om een enorme pan met water aan de kook te brengen. En als je daar weer een grote hoeveelheid koude groenten in doet, duurt het ook weer langer om alles weer aan de kook te brengen.

Bekijk ook: 53 buffet recepten voor een grote groep

TEKST DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

zoveel gram vlees vis groenten reken je per persoon
Fotografie: Anson Smart | Styling: Kirsten Jenkins