eiersalade variaties om ook ná Pasen je boterham mee te beleggen

Salades met… mayonaise. We waren er gek op in de jaren zeventig, en zijn het nog steeds. Neem de eenvoud van een eiersalade: met verschillen kruiden, mosterd, kappertjes, wellicht een uitje en een augurk bouw je keer op keer de perfecte lunch. Dit zijn onze all time lievelingseiersalades.

Zo maak je zelf de allerlekkerste mayonaise en psst… in het nieuwe april-nummer delen we zes recepten om elke ei-liefhebber extra te pleasen. Van linzencurry tot pad see ew. Bestel ‘m hier!

Klassieke eiersalade

Eigenlijk heb je geen recept nodig voor eiersalade, zo simpel is het. Nu zijn er wel een aantal tips om een matige eiersalade om te toveren tot een verrukkelijke, plompe eiersalade. Te beginnen met goede eieren, en dan hebben we het niet over welke eieren je koopt (hopelijk een biologische scharrelei) maar hoe je ze kookt. Zeven à acht minuten zouden voldoende moeten zijn voor nét hardgekookte eieren. Je wil een dooier die glanst.

Nu ben je al op de helft. Nu is het een kwestie van de eieren snijden (of raspen!) – wij houden van een grove eiersalade – en de smaken balanceren. Romige, zelfgeklopte mayonaise is een must of ga voor een lobbige crème fraîche: wees vooral niet te zuinig, want als je eiersalade maakt moet je er ook vol voor gaan en dat betekent dat je meer mayo nodig hebt dan je denkt.

Voor extra pit voeg je een lepeltje Dijon mosterd toe, nog lekkerder: een mengsel van Dijon en mierikswortel. Een scheutje gembersiroop doet ook wonderen. Zodra de dressing op smaak is – vergeet zout en peper niet! – mag je los met de andere ingrediënten: groene kruiden, lente-ui, een gesnipperd sjalotje, en ga ook eens voor deze onderstaande variaties.

Stop dit ook eens in je eiersalade

Asperges

Janneke Philippi is er gek op! In haar kookboek ‘Salade’ schrijft ze: ‘De heerlijke aspergesappen uit de knapperige stukjes asperge geven de salade een frisse smaak. Hoe langer je de salade laat staan, hoe meer sappen uit de asperge in de eiersalade trekken en hoe zachter de beet van de aspergestukjes wordt. Serveer de eiersalade als lunch op een verse boterham of bij de borrel met minitoast.’ Nog een tip van Janneke: gebruik citroen-mayonaise en peterselie voor extra frisheid.

Viseitjes

Hoewel Yvette van Boven gruwelt van neppe ingrediënten (truffelolie, geraspte kaas…) maakt ze voor één nep-ingrediënt een uitzondering: viseitjes. In werkelijkheid zijn dit gegeleerde bolletje visbouillon, en dus geen viskuit. Maar laten die zich nu heel goed combineren met een eiersalade. Het ziet er ook zo feestelijk uit.

(Kruiden)aïoli

Zó simpel en gigantisch lekker. Het geeft je eiersalade direct een hartige smaakboost.

Bacon

Vaak combineren we eiersalades met vis zoals gerookte makreel, zalm en forel maar krokante stukjes bacon zijn natuurlijk ook fantastisch.

Truffel

Het toppunt van luxe, en dat op een ordinaire boterham met eiersalade. Doen dus!

Gebakken ui

Klassieke eiersalades maak je met rauwe (bos)ui of bieslook, ook lekker: gebakken ui voor een zoetere variant.

Specerijen

Snufje van het een of ander transformeert je eiersalade in een handomdraai. Denk hierbij aan paprikapoeder, chili (zoals urfa) of sambal, za’atar, kurkuma, geroosterde koriander- en komijnzaadjes, gedroogde knoflook en uienpoeder (Amerikaanse ranch dressing), salsa, sumak, chaat masala en verschillende zwarte pepers zoals Timut, Tellicherry en Voatsiperifery peper.

Miso

Vervang een deel van het zout eens door deze Aziatische smaakmaker.

Bijna vegan eiersalade

Met tofu kun je ook heel makkelijk zelf een eiersalade maken zonder ei. Prak een stuk tofu en meng met wat fijngesneden bieslook, mosterd, een scheutje rijstazijn en (kewpie) mayonaise of ga voor een vegan variant. Breng goed op smaak met zout en versgemalen witte peper en serveer op een lekker broodje.

Nog leuker: maak er een Japanse egg sando van: snijd de korsten van 2 dikke witte boterhammen en beleg de boterhammen met de ‘eiersalade’.

Bekijk ook: Mac ’n cheese met kip en bieslook

eiersalade
R+S+B: Yvette van Boven | F: Oof Verschuren.