Tamarinde – ofwel tamarindus indica – is een tropische boom. Maar wat moet jij er als hobbykok écht over weten? We vertellen het je in dit artikel!
De tamarindeboom wordt wel 25 meter hoog en bloeit na 4-6 jaar met kleine gele bloemen. Later komen er dikke bruine peulen aan van wel 7-20 cm lang. De zaden in die peulen zitten in donkerbruin, vezelig vruchtvlees, dat we gebruiken in gerechten. De boom is goed bestand tegendroogte en hitte en groeit langzaam.
Hoe wordt het gemaakt?
Het dikke, taaie tamarindevruchtvlees verwerkt men op verschillende manieren. De hele inhoud uit de peulen – met pitten en al – wordt samengeperst en als blokken verkocht. Of men lost de pulp op in water. Het ingekookte sap wordt een dikke pasta en gaat in potten. Die pasta is makkelijk in gebruik, maar wel geconcentreerder van smaak.
Waar smaakt tamarinde naar?
Tamarinde of assemheeft een fris zurige, iets zoetige smaakmet een wat bloemig aroma. In India enZuidoost-Azië wordt tamarinde als zuresmaakmaker gebruikt, zoals wij hier citrus-fruit en azijn gebruiken. In India gebruiken ze ook de gedroogde, gemalen zaden.
In welke gerechten gebruik je het?
Tamarinde is onmisbaar in worcestersaus, gado-gadosaus, rudjak, Thaise tom yam-soep, curry, sambal, chutney, marinade en veel Indonesische gerechten als rendang. In West-Indië en Centraal-Amerika wordt er ook verfrissende limonade van gemaakt.
Wanneer is tamarinde te koop?
Tamarinde is het hele jaar door te koop.
Recepten met tamarinde
Lees ook: oud brood weer ‘vers’ maken? dit is de beste manier