oud brood weer ‘vers’ maken? dit is de beste manier

Bij delicious. houden we van álle soorten brood: fluffy melkbrood, stevig roggebrood, lekker zuur desembrood met een krakende korst of een baguette waar we ’s middags een Vietnamese sandwich van maken. Kom maar door! En toch, heel af en toe, als we druk zijn en veel buiten de deur eten, treffen we een uitgedroogd, steenhard exemplaar aan… Nu zijn er gelukkig allemaal trucjes om je oude brood weer ‘vers’ te maken.

De Amerikaanse culi-website The Kitchn ging op onderzoek uit naar de allerbeste methode. Want hoe zorg je ervoor dat je een brood of baguette in de categorie ‘gooi er een ruit mee in’, weer zacht kunt maken zonder de knapperige textuur van de korst te verliezen. Krokant van buiten, zacht en smeuïg van binnen, dat is het doel!

Het oud-brood-oppiep-stadium voorbij? Maak er dan een van deze 9 gerechten mee.

Oud brood vers maken kan op zes verschillende manieren

The Kitchn nam de uitdaging zeer serieus en bedacht zes verschillende methodes:

  1. Wikkel het oude brood in een natte theedoek en piep het 10 seconden op in de magnetron.
  2. Besprenkel het oude brood met water, wikkel er aluminiumfolie omheen en begin met oppiepen in een koude oven, die je vervolgens naar 150°C draait.
  3. Maak het brood vochtig en bak daarna 6 minuten op 150°C. Zonder folie dus!
  4. Maak het brood vochtig, verpak in aluminiumfolie en bak 15 minuten op 150°C. Haal de folie eraf en bak nog eens 5 minuten.
  5. Maak het brood goed vochtig onder de kraan, en bak het daarna 10 minuten op 230°C. Kort en heet dus.
  6. Piep het brood 10 seconden op in de magnetron en stop hem daarna een toaster oven (waarschijnlijk werkt een airfryer net zo goed).

Dit is de oppiep-winnaar!

De combinatie van de magnetron en toaster oven zorgt ervoor dat de binnenkant van het brood luchtig en lekker fluffy wordt, terwijl de buitenkant krokant blijft. Helaas is dit voor ons Nederlanders niet de allerbeste manier, want wie heeft er thuis een toaster oven? Wij niet in ieder geval.

Daarom kun je het beste gaan voor de op een na beste methode, en dat is nummer 5: maak het oude brood goed vochtig – je mag het brood gerust onder de kraan nat maken – en plaats het brood daarna in een op 230°C voorverwarmde oven. Na 10 minuutjes heb je een warm, krokant brood zonder dat je naar de bakker bent geweest. It’s magic!

Nog een fantastische manier om oud brood te redden: 6x wentelteefjes.

oud brood oppiepen
Foto: unsplash