de lekkerste mais vers van het land

Mais staat niet in de top tien van meest gegeten groenten in Nederland. We eten het bijna alleen in de zomer geroosterd op de barbecue, in een salade of wokken mini- maiskolfjes mee in oosterse gerechten.

Mais kwam in de zestiende eeuw vanuit Midden-Amerika naar Europa. In het zuiden en oosten van Europa burgerde het al snel in en at men graag de maiskolven of gerechten gemaakt met maismeel. Polenta uit Italië is hiervan een goed voorbeeld. In het noorden wordt het als veevoeder geteeld en voor bakolie. Tegenwoordig ook voor afbreekbaar plastic en bio-brandstof, met grote gevolgen voor de voedselproductie. In 2007 was er in Mexico een heuse tortilla-crisis, de prijzen voor mais -volksvoedsel nr. 1-  stegen toen uit de pan.

vers van het land
Knapperige en sappige korrels én een intens zoete smaak krijg je alleen als je vers geplukte maiskolven kookt. Volgens een boerenwijsheid moet het water al in de pan koken, terwijl je de mais aan het plukken bent. Ga je voor de allerlekkerste smaak dan kweek je dus zelf je mais in de moestuin. Zoek anders in de winkels, zo vers mogelijke maiskolven. Lekker stevig, met zachte nog verse bladeren, als die er nog omheen zitten. Zijn ze niet te krijgen dan zijn verpakte gekookte maiskolven uit het koelvak of maiskorrels uit blik of in de diepvries een goede vervanger.

maispannenkoekjes
Van gekookte maïskorrels kun je heerlijke pannenkoekjes bakken. Snijd de korrels van 
2 gekookte maïskolven (± 200 g korrels) en 
meng deze met 2 eierdooiers, 2 eetlepels bloem, 
1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel suiker en 
2 stijfgeklopte eiwitten. Bak van het beslag kleine pannenkoekjes in een koekenpan en serveer ze met ahornsiroop, verse mango en zure room.