Handig overzicht: alle soorten azijn op een rijtje

Azijn werkt als conserveermiddel, geeft ingrediënten een andere textuur door de inwerking van zuren, werkt door verandering van het zuurgehalte stimulerend voor gist en bakpoeder én het neemt smaak op. Voeg kruiden of specerijen toe om je eigen azijn smaak te geven. De complexe smaak van azijn komt door een ‘zuurtje’ naast zoet, zout, bitter en umami.

Ga aan de slag met azijn en bestel het ‘sauzen en smaakmakers’ kookboek in de webshop!

Rijstazijn

Rijstazijn heeft een milde smaak en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Gebruik rijstazijn als dressing in Aziatische salades, in sushirijst, in roerbakgerechten, dipsauzen en om groenten in te maken.

Zwarte rijstazijn 

Gebruik zwarte rijstazijn in roerbakgerechten met sojasaus, stoof het mee in suddergerechten of maak er een dipsaus van. Zwarte rijstazijn is eventueel te vervangen door balsamico. Je koopt zwarte rijstazijn bij de toko.

Witte wijnazijn

Perfect om vlees in te marineren en zacht te maken. En onmisbaar om groenten in in te maken. Ook fijn om je handen mee schoon te maken en geurtjes weg te halen.

Rode wijnazijn

Goed voor dressings en sauzen. Geeft een ferme kick. Ook een scheutje in de soep doet wonderen.

Inmaakazijn

Inmaakazijn is neutrale azijn met 5% azijnzuur. Dat is iets hoger dan de meeste andere azijn. De hogere zuurgraad zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën niet kunnen groeien in potten ingemaakte producten. Inmaakazijn wordt meestal synthetisch gemaakt.

Appelazijn & appelciderazijn

Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn. Over appelazijn doen allerlei gezondheidsverhalen de ronde. Het zou onder andere de bloedsuikerspiegel verlagen. Hoe dan ook: lekker is het, voor dressings en groentesalades en in zelfgemaakte ketchup en bbq-saus.

Sherry-azijn

Geeft diepte aan sauzen en stoofgerechten, ook lekker in desserts, ijs en saladedressings met notenolie.

Balsamico-azijn

Hoe langer de azijn ligt, hoe mooier en intenser de smaak en hoe duurder de azijn.Geweldig voor fruit, geroosterde groenten, in (tomaten) soep, over rood vlees, met parmezaan, in marinades, over desserts, over ijs en ingekookt als siroop en in cocktails.

De lekkerste recepten met balsamico-azijn:

gnocchi delicious.

gnocchi van witte bonen met snelle balsamico-lamsragù

Peulvruchten staan steeds vaker centraal op menukaarten en terecht! Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen, zijn veelzijdig, heerlijk van smaak en zijn super te combineren. Probeer deze witte bonen variant met gnocchi maar eens. Zin om te experimenten met gnocchi? 

>> naar recept

 

uien-spekgratin met balsamico-jus

Deze uien-spekgratin met karwijzaad maak je af met een balsamicojus. Heerlijk als zoete tegenhanger van het zoute spek. Comfortfood noemen we dat. 

>> naar recept

Productie & tekst: Merijn Tol. Fotografie: Ernie Enkelaar

azijn