sherry-azijn: dit is het en zo combineer je het!

Het zou zomaar eens in je keukenkastje kunnen staan: sherry-azijn. Maar wat is het, wat kun je er precies mee en hoe bewaar je het eigenlijk? We vertellen je alles wat je moet weten over deze smaakmaker.

Wist je dit al? Trend: azijn om te drinken (shrubs)

Wat is sherry-azijn?

De naam zegt het al: deze azijn wordt gemaakt van sherry, sherry van de palominodruif. De azijn rijpt minimaal een half jaar op houten vaten, maar meestal 2 jaar als het om de betere kwaliteit sherry-azijn gaat. Net als bij balsamico-azijn is er ook sherry-azijn van zelfs 25 jaar oud.

Hoe langer gerijpt, hoe complexer en verfijnder de smaak en hoe hoger de prijs. Soms wordt aan het eind van het proces nog wat naar rozijnen smakende PX dessertwijn toegevoegd voor een extra zoete twist.

Tips en tricks

Sherry-azijn bewaren:

Altijd donker, droog en goed afgesloten.

Zo smaakt sherry-azijn:

Topkwaliteit sherry-azijn is minder scherp dan veel andere azijnsoorten, complexer van smaak, toch fris en heeft iets aards. Hoe gerijpter, hoe notiger van smaak.

Zo combineer je het:

Sherry-azijn is lekker in klassieke gazpacho en salmorejo, bekende koude soep uit Spanje, maar ook in romescosaus en Argentijnse chimichurrisaus. Het gaat goed samen met Aziatische smaakmakers als sojasaus en gember.

Verrassend in dressings voor salades, maar ook over gegrilde en gestoomde groenten met wat goede vergine olijfolie. Ideaal over burrata of salade caprese. Of doe het last minute door stoofgerechten, een paar theelepels sherry- azijn maakt al verschil.

Lees ook: azijn infuseren: zo geef je azijn meer smaak

azijn