Kurkuma is een kruidachtige, tropische plant van zo’n meter hoog, met wortels in een diepgele kleur. Kurkuma – ook wel geelwortel, koenier of kunyit genoemd – wordt veel ingezet in de oosterse keuken vanwege de smaak en zijn gezonde eigenschappen.
Zoet kruidig
Kurkuma heeft een zoetige, kruidige, milde, lichtbittere smaak. Kurkuma geeft niet alleen smaak, maar ook een mooie kleur aan gerechten. De gele kleur van dit familielid van gember is namelijk heel sterk en een beetje harsachtig waardoor het snel aan keukenspullen en handen hecht.
De wortel wordt in bijna heel tropisch Azië geteeld, maar India is de grootste producent en exporteur. In Nederland is kurkuma vers, maar voornamelijk in poedervorm te koop.
Wonderwortel
In Azië weten ze al duizenden jaren dat kurkuma helende eigenschappen heeft. Daarom wordt kurkuma nog steeds in oude Ayurvedische geneeskunde ingezet. De specerij werkt als antioxidant en als conserveringsmiddel. Het stofje curcumine, waarvan de werking krachtiger wordt in combinatie met zwarte peper, heeft een heilzame werking.
Golden Milk
Steeds populairder wordt de kurkuma latte – ook wel golden milk genoemd. Dit warme, kruidige drankje bevat naast kurkuma plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk), gember, kaneel en kardamom. Naast dat het drankje lekker is, krijgt je weerstand er ook een boost van én werkt het ontstekingsremmend. Wij zeggen doen!
Onmisbaar
Kurkuma is onmisbaar in specerijenmengsels zoals curry- en masalapoeder, nasi kunyit, veel gezonde (detox) smoothies en piccalilly. Kurkuma gaat in veel Indonesische en Indiase gerechten en is heerlijk bij ui-, rijst-, peulvruchten- en koolgerechten.
Beeld: iStock