4x pasta soorten om vaker te koken

4x pasta soorten om vaker te koken

Ga er maar gerust van uit dat Italianen als de besten weten hoe je pasta combineert met saus en doe er je voordeel mee. Maak carbonara bijvoorbeeld eens met bucatini en proef hoe ultiem linguine combineert met van alles uit zee.

Linguine met pancetta, salie en kastanjes!

1. Bucatini

VORM Als dikke spaghetti, maar dan hol van binnen.
MEER WETEN Bucatini komt uit midden- Italië en werd oorspronkelijk gemaakt door pastadeeg over een glad stokje te rollen zodat de pasta van binnen hol bleef.
PROBEREN OMDAT… bucatini stevig en zwaar is. Eet het met een saus als carbonara of amatriciana (volle tomatensaus met spek) en je ontdekt dat bucatini en stevige vleessaus een match made in heaven is.

bietenbucatini van Max La Manna
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
naar recept
bietenbucatini max la manna

2. Orecchiette

VORM Klein, rond en plat met een welving in het midden als kleine oren, vandaar de naam oortjespasta.
MEER WETEN Orecchiette komt uit Puglia, waar het nog veel thuis gemaakt wordt.
PROBEREN OMDAT… Puglia veel groenten levert en de orecchiette-vorm nu net bijzonder geschikt is om groentesaus met structuur op te lepelen. Beroemd zijn de combinaties met zachtjes in olijfolie gegaarde broccoli, raapstelen, bloemkool en cavolo nero, met ansjovis, knoflook en pepertjes als smaakmakers.

orecchiette met koolzaad van Yvette
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
naar recept
pasta met koolzaadtoppen
orecchiette met bocconcini
Orecchiette met bocconcini klinkt héél lekker, maar je kunt ook zeggen: pasta met balletjes. Want héél véél gehaktballetjes maken van deze pasta een echte kindervriend. Zelf balletjes draaien is lekker, maar niet nodig, want kant-en-klare soepballetjes zijn hier ideaal voor! Snel klaar dus en super makkelijk om te maken. Geef er groene sla bij met een lekkere dressing en klaar ben je, in niet meer dan 20 minuten. Easy does it!
naar recept
orecchiette met bocconcini

3. Linguine

VORM Lang en plat als tagliatelle, maar de linten zijn smaller en iets dikker.
MEER WETEN Linguine komt uit Ligurië, aan de kust. En zoals dat gaat in Italië wordt pasta geserveerd met ingrediënten uit de regio. Van alles uit zee dus, in dit geval.
PROBEREN OMDAT… Ligurianen begrijpen dat stevige, maar dunne pasta licht aanvoelt en daarom perfect past bij vis, schelp- en schaaldieren (venusschelpen!). En ook bij saus op basis van olie en verse ingrediënten als pesto, aglio, olio e peperoncino (knoflook, olijfolie en rode peper).

linguine met zeevruchten, kerstomaatjes & gremolata
Geen vermout? Neem dan witte wijn. Liever zonder vis? Vervang de zeevruchten door kikkererwten, reuzen- of cannellinibonen.
Gremolata met citroen is een klassieker, maar neem ook eens sinaasappel als variant!
naar recept
Linguine met zeevruchten, kerstomaatjes en gremolata_preview (2)
linguine met broccolipesto & geitenkaas
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.
Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
naar recept
linguine met broccolipesto & geitenkaas

4. Trofie

VORM Korte, met de hand gerolde, kronkelige pasta.
MEER WETEN Trofie komt ook uit Ligurië. Het verhaal gaat dat Liguriaanse vrouwen aan het eind van de dag in de haven samenkwamen met een kom deeg en een stoel en pasta rolden over de zijkant van hun benen tot hun mannen van zee terugkwamen. Vandaar de bijnaam: sexy pasta.
PROBEREN OMDAT… trofie een bijzonder mondgevoel geeft; de vormpjes zijn stevig en wat wriemelig in de mond. Aan de spiraalvorm kleeft lekker veel saus. Trofie is gemáákt voor z’n Liguriaanse metgezel: verse pesto.

PRODUCTIE EN TEKST SUZANNE THE, MERIJN TOL (PIZZADEEG) BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE FOTOGRAFIE ISTOCK E.A.