Courgettes hebben ’s zomers grootse plannen als je ze hun gang laat gaan. Dorstig als ze zijn, zuigen ze zich vol met water, en ze groeien met gemak door tot formaatje baby. Maar hoe erg is dat eigenlijk?
Als je ze hun gang laat gaan, kunnen courgettes tot ongelooflijke groottes uitgroeien (om je een beeld te geven). Als je naar de (biologische) markt gaat kom je ze in allerlei maten, kleuren en vormen tegen, klaar om opgebakken te worden voor de spaghetti alla Nerano of misschien bak je er wel – a la Yvette van Boven – een courgettebrood van.
Heeft de grootte van je courgette echt invloed op de smaak?
Je hoort het al: wij zijn gek op courgette. Op groene, gele, kromme, rechte en exemplaren met de bloemen er nog aan. Behalve misschien op grote courgettes. Want het is waar: size does matter, de grootte van je courgette heeft wel degelijk invloed op de smaak en textuur.
Groter = beter?
Je zou zeggen dat een grotere courgette meer oplevert. Meer volume is meer vlees, toch? Happen boterzachte, sappig gestoofde courgette. Maar naarmate hij steeds groter wordt, gaat een courgette juist achteruit.
Te grote courgettes ontwikkelen een papperige kern, grotere zaden en ze krijgen een taaiere schil, en dat smaakt zo onaangenaam als het klinkt. Daarbij komt dat grote courgettes ook een hoger watergehalte hebben en enigszins bitter smaken.
Plan B
Natuurlijk kun je grote courgettes nog steeds eten, ze verliezen alleen hun delicate smaak en zachte textuur vergeleken met hun kleinere tegenhangers. Gebruik ze daarom niet in een salade, rauwe courgette carpaccio of andere zomerse favorieten waar courgette de held is van het gerecht.
Heb je toch een grote courgette te pakken? Gooi deze dan niet weg, maar gebruik hem in een stoofschotel of gerecht waar andere bombastische smaken het karakter van het gerecht bepalen. Je kunt de courgette eventueel raspen en zouten, zodat je het overtollige water kunt uitknijpen en weggooien.
Hoe kies je de perfecte courgette?
Kies, indien mogelijk, een courgette die ongeveer 15 cm lang is. En loop met een grote boog om een courgette met gerimpelde of ingezakte delen, omdat dit tekenen van ouderdom of slechte groei kunnen zijn.
Bewaar courgettes op een koele, donkere plek, maar niet in de koelkast, omdat dit de cellen van de courgette beschadigt en het bederf versnelt. Zo voorkom je de papperige plekken die ontstaan als je ze te lang achterin de groentelade laat liggen.