2 slimme tips om bonen en kikkererwten uit blik snel zachter te maken

2 slimme tips om bonen en kikkererwten uit blik snel zachter te maken
STUDIO PHILIPPI

Bonen en kikkererwten uit blik zijn een handige uitvinding, maar soms heb je extra zachte bonen nodig voor gerechten als hummus, Griekse fava, chana masala, Italiaanse pasta e fagioli, en ga zo maar door… Dan zijn deze tips onmisbaar.

Het probleem is dat veel fabrikanten calciumchloride toevoegen om te voorkomen dat de bonen uit elkaar vallen. Dit zorgt voor stevigere bonen die moeilijker zacht te krijgen zijn. Gelukkig zijn er twee handige foefjes om thuis de bonen uit blik alsnog zachter te maken.

Gebruik baking soda om kikkererwten uit blik zachter te maken

Een van de beste én makkelijkste manieren kikkererwten uit blik en andere bonen snel zacht te maken, is door de bonen te koken met wat baking soda (zuiveringszout).

De baking soda vervangt de stugge calcium-ionen in de kikkererwten uit blik door flexibelere natrium-ionen en creëert een alkalische omgeving die de glycosidische bindingen tussen de pectine-moleculen van de boon afbreekt. Een heel scheikundig verhaal om je uit te leggen dat je bonen zachter worden van baking soda.

Hoe je het aanpakt?

Gebruik een halve theelepel baking soda per blikje bonen (ongeveer 400g). Giet de bonen af (bewaar het vocht als je dat nog nodig hebt). Kook de bonen 5-7 minuten met vers water en de baking soda.

Giet af en gebruik de bonen in je recept of stop ze terug in het vocht uit het blik. Let op: langer dan 7-8 minuten koken maakt de bonen té zacht en het kookvocht smaakt bitter en zeepachtig.

Maak kikkererwten uit blik (of welke boon dan ook) zachter met de snelkookpan

Heb je geen baking soda in huis of ben je bang voor de licht bittere, zeepachtige smaak, dan kun je kiezen voor de snelkookpanmethode. Je hoeft alleen maar de kikkererwten uit blik, inclusief vocht, leeg te kieperen in een snelkookpan.

De snelkookpan heeft ongeveer tien minuten nodig om op druk te komen, en daarna nog vijf minuten tot de bonen zacht zijn. En vergeet niet de tien minuten om de druk er weer af te halen. In totaal kost deze methode je dus zo’n half uur, en dat is niet per se heel veel korter dan het koken van gedroogde (en voorgeweekte) bonen from scratch in de snelkookpan.

Toch is er ook goed nieuws: je kunt deze bonen in een mum van tijd zelf op smaak brengen door verschillende specerijen en/of kruiden toe te voegen tijdens het snelkoken, denk aan een kaneelstokje, laurierblaadje, een paar kruidnagels of misschien wat komijnzaadjes en een citroenschilletje.

Dan tot slot de vraag: wat als je deze twee methoden combineert? Worden de kikkererwten uit blik dan niet nóg sneller zacht? We moeten je teleurstellen, als je baking soda in de snelkookpan strooit krijg je iets wat nog het meest op pap lijkt. Zachte, flupsige bonen, dat lijkt ons voor niemand plezierig.

Wat je met zachte kikkererwten uit blik maakt? Deze hummus van Karsu!