bindmiddel vervangen? Dit gebruik je in plaats van bloem, maizena of ei

Bloem, maizena, aardappelzetmeel, ei en gelatine zijn bekende bindmiddelen die bijna iedereen op voorraad heeft. Maar er is meer om soep, saus en stoof steviger te maken.

Deze onbekende ‘dikmakers’ zijn bovendien glutenvrij:

Tapioca – van cassave

  • Geeft een sterke, stevige binding.
  • Kan goed tegen invriezen.

Lees ook: alles over cassave

Psyllium – van de vezels van psylliumzaad

  • Dit bindmiddel is een goed alternatief voor ei in vegan gebak.
  • Vervangt gluten goed in brood.

Johannesbroodpitmeel – van zaden van de johannesbroodboom

  • Kan worden toegevoegd aan koude en warme vloeistof.
  • Gaat kristalvorming tijdens het ijs maken tegen, net als gelatine.

Konjacbloem – van wortelknollen van de konjacplant

  • Is een plantaardig alternatief voor gelatine.
  • Geeft gebak en brood een malser, zachter kruim.

Lees ook: Dit zijn dé gouden (vegan) baktips van Dosia

maïzena glad roeren