Alles over Cassave: de tropische wortel

De cassave- of maniokplant groeit oorspronkelijk in Zuid-Amerika. De Portugezen brachten hem vervolgens naar Afrika en van daaruit veroverde de cassave tropisch Azië. In de tropen wordt deze meerjarige struik zo’n 3 meter hoog. Zowel de wortelstokken als de verse bladeren zijn eetbaar. En ze zijn heerlijk!

Lees hier alles over de vergeten groente aardpeer.

Alles over cassave: de tropische wortel

Groei, oogst & bewaren

Cassave groeit goed in droge, warme gebieden, vandaar dat het in Afrika al eeuwen een belangrijk voedingsmiddel is. Het is een makkelijke plant die vrij eenvoudig te vermeerderen is en geen rijke voedingsbodem vraagt. Het jonge, verse blad wordt als een soort spinazie gegeten, de wortelstokken moeten eerst worden geraspt, met water gespoeld en gekookt om het giftige blauwzuur eruit te laten verdwijnen. Dan worden de geraspte wortelstokken gedroogd en tot cassavemeel of cassavezetmeel – ook tapioca genoemd – verwerkt. Eenmaal meel of zetmeel is het jaren houdbaar als het droog, donker en goed afgesloten wordt bewaard. Tapioca is als zetmeel, vlokken of korrels te koop bij de Aziatische super.

cassave - delicious

Inspiratie: meel & zetmeel

Cassavemeel is een goede glutenvrije vervanger van granenmeel met gluten. Het wordt bijv. in broodjes verwerkt, maar ook als hulpstof in cosmetica en medicijnen. Het is geschikter voor hartige dan zoete gerechten. Cassave- zetmeel of tapioca bindt net als aardappelmeel en maïzena, alleen is de bindkracht wel 3x zo groot. In Azië zijn tapiocakorrels heel populair in tjendol (een zoet Indonesisch drankje met kokosmelk en groene jellysliertjes) en in bubble tea. Verder zie je veel drankjes met gekleurde tapiocaparels erin. Deze gekookte parels hebben een wat chewy bite maar smaken neutraal. Je kunt er makkelijk smaken aan toevoegen. Een geweldig toetje in Azië is tapioca- of sago- pudding met gula malaka (Maleisische palm- suiker) en dikke kokosmelk.

Niet alleen voor Aziatische gerechten is cassave geschikt. Zo kan je cassave ook heel goed gebruiken voor de Europese gerechten. Vervang bijvoorbeeld in onderstaand gerecht de knolselderij voor cassave en voilà… heerlijke cassave frieten!

knolselderij-frieten-delicious

knolselderijfrieten met peterseliemayonaise

Maak eens geen friet van aardappel maar van knolselderij. Knolselderij heeft een uitgesproken eigen smaak. Een beetje anijsachtig en lichtzoet. Maak er deze friet van als bijgerecht. Samen met peterseliemayonaise weet je niet wat je proeft!

>> naar recept 


Foto, illustratie: iStock