Amuse is het Franse woord voor vermaak of verleiding, afgeleid van amuser dat staat voor genieten en plezier hebben. In de culinaire wereld is amuse een mini gerechtje waarmee de eetlust wordt opgewekt. Zeg maar het eerste hapje om de smaakpapillen van je gasten te prikkelen.
Klassiek werden ze geserveerd tussen de gangen door en nu vaak als eerste vermaak voor de mond. Geen feest zonder amuse dus! En met een goede amuse laat je ook zien hoe creatief je bent. Dus maak vooral indruk met zo’n eenvoudig bijzonder hapje vol smaak; zowel in de presentatie als in hoe je de smaken combineert. Serveer ze in schelpen, aan spiesjes of prikkertjes, in soesjes, op lepels, aan vorkjes, in een eidopje of borrelglaasje of in (cake)vormpjes.
Denk in een dozijn
Het bedenken van een paar amuses vraagt even tijd, de uitvoering kan heel snel gaan, want je maakt er direct een dozijn en ze mogen écht klein zijn.
Denk aan dumpings, allerlei soorten kroketjes met speciale dips of mayonaise, gevulde eitjes, hartige soesjes, mini pizza, toast met mozzarella, ceviche van witvis of oesters, mini zalmspiesjes met miso-glazuur, mini-focaccia of bruschetta.
7x snel, sneller, snelste amuses
Wil je echt in 10 minuten amuses maken denk dan aan supereenvoudige, maar te lekkere hapjes. En wil je het stressvrij? Gebruik – heel handig – een tafelgrill of de airfryer.
- Gegrilde olijven aan een prikkertje
- Open een blikje sardientjes; leg er een keukenpapiertje op en steek dat aan. Klaar zijn je sardientjes met rooksmaak
- Opgeklopte boter op flinterdunne crackers of brioche-toast
- Mini-tosti met comté en walnoten in ruitvorm gesneden
- Razendsnel gemarineerde manchego in olijfolie met tijm
- Spruitjes uit de airfryer, royaal gerold door geraspte Parmezaanse kaas
- Spoon vol zoet, fris & hot van ultra fijngesneden tomaatjes, komkommer, citroen & chili-pepertjes
Meer amuses? Deze recepten vragen iets meer tijd, maar maken je feestje nóg feestelijker: