Vermijd jij okra omdat het zo slijmerig wordt? Nergens voor nodig, want met deze tips weet jij voortaan precies hoe je okra recepten spot on kookt.
Wat is okra?
In de tropen is okra een vaste plant die wel vier meter hoog kan worden. Het blad is eetbaar, maar meestal worden de jonge groene vruchten gebruikt. Oorspronkelijk komt de okraplant waarschijnlijk uit oostelijk Afrika: daar is het nog altijd een populaire groente. Ook in het Midden-Oosten, de Caraïben en de zuidelijke VS wordt veel okra gegeten.
Love it or hate it
Als je met okra bent opgegroeid, ben je waarschijnlijk gek op deze groente. Zo niet, dan is de textuur vaak een obstakel. Tijdens het koken of bakken komt al snel een iets plakkerige stof vrij waar niet iedereen van houdt. Die stof werkt heel goed als bindmiddel in stoofgerechten en soep.
Slijmerige okra? Niet op deze manier
Als je okra op hoog vuur bakt, grilt of frituurt, verdampt er zoveel vocht dat dit iets glibberige laagje niet ontstaat. De smaak van okra is fris en mild.
Recepten met okra
Okra gaat in Noord-Afrika door de couscous-gerechten. Louisiana gumbo – een stoofpot met vis – is in het zuiden van de Verenigde Staten heel geliefd en kan niet zonder deze groente. Nieuwsgierig? Voeg bijvoorbeeld wat in plakjes gesneden okra toe aan je roerbak, ze binden meteen je saus. Schep hele okra’s om met wat olie en zoetzure chilisaus en grill ze kort op de bbq. Of haal hele okra’s door met oregano, paprikapoeder, een snuf chilipoeder en zout op smaak gebrachte bloem en frituur ze kort in een laagje olie als lekker borrelhapje.
Dit recept is ook iets voor jou: chorizo met tomaatjes en Spaanse rijst