alles over foelie

Het laat je bouillon naar bouillon smaken, is dé smaakmaker in worsten en speculaas en smaakt net een stukje zachter en frisser dan zijn tweelingbroer nootmuskaat. Foelie is onmisbaar in je keuken!

Probeer foelie ook eens in chai: zo maak je zelf de beste kop Indiase melkthee

Wat is foelie?

Foelie komt – net als nootmuskaat – van de vrucht van de muskaatboom. Sinds de VOC deze specerijen naar Europa verscheepte, gebruiken we ze in allerlei gerechten. Veel klassiekers kunnen niet zonder aromatische foelie.

Aan de tropische muskaatboom groeien abrikoosachtige vruchten. Foelie is een dik, kantachtig oranje vlies dat om de nootmuskaatnoot zit. Nog altijd is het drogen en verwerken van nootmuskaat en foelie handwerk. Tijdens het drogen wordt foelie met zout water besproeid en verandert de kleur in oranjegeel.

Hoe smaakt foelie?

De smaak is warm, rijk en toch ook fris en wat bloemachtig. Het aroma is sterker dan van nootmuskaat en ook delicater. Heeft ook iets van kruidnagel en peper en op het eind proef je een bittertje. Gemalen foelie verliest haar aroma en smaak wat sneller, dus gebruik daarom liever hele stukken of kleine stukjes ervan in soep en saus. Maal foelie vlak voor gebruik heel fijn in de vijzel of (specerijen)molen. Lekker in bijvoorbeeld cakebeslag of hartige taart.

Onmisbaar in…

Hollandse kippensoep, als ingrediënt van garam masala en koek- en speculaaskruiden, in klassieke kaassoufflé en in de kruidenlikeur chartreuse. Ook in warme chocolademelk is foelie ontzettend lekker. Foelie- en nootmuskaatpoeder zijn ook geliefd over sperziebonen en asperges. Fantastisch in stoof met vlees of gevogelte, kalfskroketten en het verdiept de smaak van bechamel- en uiensaus.

Wist je dat

Foelie bevat veel mineralen als mangaan, ijzer, koper, calcium, kalium, zink en magnesium. Het bevat ook vitamine B2.

Tip: Deze foelie komt direct van de Molukken waardoor de foelie verser is en de boeren een betere prijs krijgen voor hun oogst.

Recepten met foelie

witte asperges met foelie
Het witte goud, chic verpakt als bosje met een plak ham eromheen, mooi neergelegd op een bord. De strik van dragon maakt onderstaand gerecht af. Et voilà: een mooie eenpersoonslunch!
naar recept
asperges koken asperge seizoen
parelhoen met gamba & een boutje
Eduardo: ‘Dit is een heerlijk kerstgerecht, zo vol smaak, echt comfortfood. Ik heb het op de Franse manier bereid. Ga voor jonge parelhoen, die smaakt veel malser.'
Je kunt dit gerecht ook voorbereiden. Pekelen en konfijten kun je 1-2 dagen van tevoren doen. Maak ook de jus vantevoren, tot het moment van reduceren.
naar recept
borden warm parelhoen met gamba & een boutje
asperges met pistache-polonaise & champignonmayo
Yvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
naar recept
paasbrunch recepten
wortelsoep en dragonknoflookcroutons
Warm, koud of regen: soep kan altijd! En deze wortelsoep tjokvol groenten en dragonknoflookcroutons is écht genieten. De croutons zorgen voor een delicate smaakexplosie.
naar recept
wortelsoep en dragonknoflookcroutons | delicious
kippensoep met een knipoog naar onze zuiderburen
Van oudsher is soep hét basisvoedsel. Vandaag maak je klassieke kippensoep met een twist van onze zuiderburen. Bak de groente eerst lichtjes aan voor een nog vollere smaak en bind de soep met eierdooier. Gebruik een soepkip voor een smakelijke bouillon, die gemakkelijk te verteren is.
naar recept
kippensoep-delicious
bietenconsommé met shiitake
Met deze heldere bietenconsommé op basis van bouillon kan je voor de dag komen. Een heerlijke soepje in Aziatische stijl en – niet geheeld onbelangrijk – het ziet er ook nog eens indrukwekkend uit.
Zoek je iets om in de soep te dippen? Kijk dan naar deze broodjes met kaas en salie!
naar recept
heldere bietenconsommé - delicious
ovenfriet met garam masala
Dit specerijenmengsel met onder andere kaneel en kardemom komt vooral voor in de Indiase keuken, maar wij maken er spicy friet met garam masala van! Zin in meer friet? Maak dan deze pastinaakfriet met biefstuk.
naar recept
verschillende soorten friet
foelie india spice first
SPICE FIRST / SOPHIE FLEUR