Het laat je bouillon naar bouillon smaken, is dé smaakmaker in worsten en speculaas en smaakt net een stukje zachter en frisser dan zijn tweelingbroer nootmuskaat. Foelie is onmisbaar in je keuken!
Probeer foelie ook eens in chai: zo maak je zelf de beste kop Indiase melkthee
Wat is foelie?
Foelie komt – net als nootmuskaat – van de vrucht van de muskaatboom. Sinds de VOC deze specerijen naar Europa verscheepte, gebruiken we ze in allerlei gerechten. Veel klassiekers kunnen niet zonder aromatische foelie.
Aan de tropische muskaatboom groeien abrikoosachtige vruchten. Foelie is een dik, kantachtig oranje vlies dat om de nootmuskaatnoot zit. Nog altijd is het drogen en verwerken van nootmuskaat en foelie handwerk. Tijdens het drogen wordt foelie met zout water besproeid en verandert de kleur in oranjegeel.
Hoe smaakt foelie?
De smaak is warm, rijk en toch ook fris en wat bloemachtig. Het aroma is sterker dan van nootmuskaat en ook delicater. Heeft ook iets van kruidnagel en peper en op het eind proef je een bittertje. Gemalen foelie verliest haar aroma en smaak wat sneller, dus gebruik daarom liever hele stukken of kleine stukjes ervan in soep en saus. Maal foelie vlak voor gebruik heel fijn in de vijzel of (specerijen)molen. Lekker in bijvoorbeeld cakebeslag of hartige taart.
Onmisbaar in…
Hollandse kippensoep, als ingrediënt van garam masala en koek- en speculaaskruiden, in klassieke kaassoufflé en in de kruidenlikeur chartreuse. Ook in warme chocolademelk is foelie ontzettend lekker. Foelie- en nootmuskaatpoeder zijn ook geliefd over sperziebonen en asperges. Fantastisch in stoof met vlees of gevogelte, kalfskroketten en het verdiept de smaak van bechamel- en uiensaus.
Wist je dat
Foelie bevat veel mineralen als mangaan, ijzer, koper, calcium, kalium, zink en magnesium. Het bevat ook vitamine B2.
Tip: Deze foelie komt direct van de Molukken waardoor de foelie verser is en de boeren een betere prijs krijgen voor hun oogst.