Dat je met edelgist gerechten onwijs hartig en kazig kunt maken zonder dat er ook maar één dierlijk ingrediënt aan te pas komt, is inmiddels geen veganistisch onderonsje meer. Wat je er nog meer over moet weten vertellen we je graag.
In vegan recepten wordt het gebruikt voor een lekker hartige, iets ‘kaasachtige’ smaak. Je maakt bijvoorbeeld heel eenvoudig een vegan cream cheese door geweekte cashews op te draaien met citroensap, edelgist, tofu, knoflookpoeder en bieslook.
Ook tomatensoep maak je extra comfortabel met een snuf van de vlokken, of ga voor romige paddenstoelen, risotto en breng zeker eens vegan pasta ermee op smaak.
Wat is edelgist?
Edelgist is dezelfde gistsoort – saccharomyces cerevisiae – die je gebruikt om brood te laten rijzen, maar deze gist wordt net op een andere manier gekweekt. De droge, iets gele vlokken kun je makkelijk door saus of soep roeren voor extra smaak. Kortom, het is de inmiddels niet meer zo geheime umami-booster!
Vegan ‘Parmezaanse kaas’
Je kunt er ook een vegan ‘Parmezaanse kaas’ van maken om over je gerechten te strooien. Hak daarvoor in het hakbakje van de staafmixer 2-3 el edelgist met 100 g cashewnoten of amandelen en 1⁄2-3⁄4 tl zout tot fijne kruimels. Het is goed afgesloten 2-3 weken in de koelkast te bewaren. Je koopt edelgist bij
de goed gesorteerde supermarkt of online.
Recepten met edelgist
Bekijk ook dit recept voor homemade (snelle!) piccalilly