alles over cranberry’s – om nog lekkerder te kunnen feestkoken

Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Deze rode bes is rijk aan vitamine C en werd vaak aan boord van schepen meegenomen om scheurbuik te voorkomen. Wat moet je nog meer weten?

Waarschijnlijk zijn ooit een paar vaten aangespoeld op de Waddeneilanden, want ze groeien volop in de duinvalleien van Vlieland en Terschelling. De oogst is van september tot november.

De latijnse naam is vaccinium macrocarpon.

Hoe smaken ze?

Rauwe cranberry’s zijn – zelfs als ze rijp zijn – zuur en wrang van smaak en dus niet lekker om zo te eten. Maar als je ze kookt met wat suiker worden ze heerlijk fruitig en fris-zuur van smaak.

Wat doe je met overgebleven cranberry’s?

Cranberrycompote is een echte december-klassieker. Maar roer ook eens een hand vol rauwe bessen (zelfs diepvries kan!) door het beslag van een cake of muffins.

Glazuur

Of kook 150 g cranberry’s met 20 g suiker tot de bessen knappen, pureer en gebruik als glazuur om kip of vis uit de oven mee te bestrijken.

Winterdrankje

Een sprankelende rode cranberrylikeur maak je door 500 g bessen zo’n 6 weken te laten trekken in 1 liter witte rum, met 200 g suiker en een takje rozemarijn.

Zelf cranberry saus maken? Lees dan dit artikel:

Nog meer cranberry-recepten? Kijk dan even naar deze lijst!

In het december-nummer van delicious. vind je een heerlijk recept voor cranberrypasteitjes. Bestel het magazine hier:

cranberrysaus