açai: wat is het en hoe gebruik je het?

Wie zegt dat een bewuste en gezonde levensstijl moeilijk is? Met een portie açai in de diepvries tover je in een handomdraai je dagelijkse portie fruit op tafel, als romige smoothie bowl, met de lekkerste toppings versierd!

Even voorstellen: açai (spreek uit assa-ie) komt uit het Braziliaanse Amazonegebied en groeit aan een prachtige, slanke palmboom (Euterpe oleracea). Al eeuwenlang worden de bessen door de inheemse bevolking van de Amazone geconsumeerd.

Heerlijk exotisch dus. Zo ook de smaak: sappige bessen met een vleugje cacao. Diverse sterren, waaronder de altijd-in-voor-nóg-gezonder-eten Oprah Winfrey, zijn fan, omdat de bes boordevol anti-oxidanten zit.

Hoe gebruik je açai?

Açai wordt meestal opgedraaid tot een (diepvries)puree of poeder. Het is een populair ingrediënt in smoothies, smoothie bowls, en zelfs desserts. Açai bowls zijn al jaren een hit in ontbijtland, waar ze niet meer weg te slaan zijn van het menu. Met name sporters en yogi’s zetten er post work out fier hun lepel in.

Zo’n açai bowl maak je door bevroren açai-puree te blenden met banaan, (plantaardige)melk, specerijen, eventueel een lepel notenboter. Het romige goedje lepel je vervolgens in een kom en beleg je met je favoriete ontbijtgranen, pitten, noten, kokosvlokken, vers fruit (superfoods) en honing.

homemade granola met pitten, noten en kokos
Gek op goed ontbijten? Deze granola met pitten, noten en kokos is zálig! Bomvol goede ingrediënten voor een voedzame start en natuurlijk heel. veel. smaak.
Tip: maak in een keer een dubbele of driedubbele portie zodat je even vooruit kan.
naar recept

En de smaak?

De smaak van açai wordt vaak omschreven als een combinatie van bosbessen en chocolade, met ergens in de verre verte hinten van noten. Het heeft een rijke, aardse smaak die zowel zoet als enigszins bitter kan zijn.

Waarom is açai zo gezond?

De bessen bevatten een flinke dosis antioxidanten, met name anthocyanen, die zogezegd helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Bovendien bevat açai vezels, gezonde vetten, vitamines (zoals vitamine A en C), en mineralen (zoals calcium en ijzer).

Deze voedingsstoffen boosten je immuunsysteem, verbeteren de spijsvertering, en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Vandaar zijn superfood-status, maar dat betekent niet dat het een vrijbrief is. Een kom oplepelen om vervolgens een sigaretje op te steken of naar de grote M rijden, werkt natuurlijk niet… ‘

Lees ook: waarom is een blikje tomatenpuree gezonder dan een verse tomaat?

açai bowl
SOPHIE FLEUR JONGEBLOED