aardappels voor kerst: zo kun je ze voorbereiden én bewaren

Gebakken, gekookt of gepureerd: aardappels kun je heel goed (deels) van tevoren maken en vlak voor het serveren afmaken. En dat komt goed uit, want dat is weer één zorg minder voor tijdens het kerstdiner. Dat noemen we dus echte partypiepers.

Meer aardappels? Aardappels uit de oven: zo maak je ze écht perfect

Gekookte aardappels

Schil aardappels tot 24 uur van tevoren en bewaar in stukken afgedekt in water in de koelkast of – als het niet vriest – buiten! Kook ze voor het serveren in vers water met zout in 15-20 min. gaar. Van tevoren koken en weer opwarmen levert weinig tijdwinst op.

Aardappels uit de oven

Bak ze tot 1 dag van tevoren in de oven, volgens het recept. Neem ze ± 10 min. voor ze helemaal klaar zijn uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Bak ze voor het serveren op dezelfde temperatuur in ± 20 min. helemaal gaar en knapperig. Dek losjes af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker dreigt te worden.

Puree 

Kook de aardappels tot 1 dag van tevoren gaar en pureer of stamp ze. Laat afkoelen en bewaar tot ± 15 min. voor het serveren in de koelkast. Breng dan de melk of slagroom en boter uit het recept in een pan tegen de kook aan. Roer de gepureerde aardappel erdoor. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de puree goed warm is. Voeg eventueel wat extra boter, melk of slagroom toe en breng op smaak.

In de magnetron gaat het nog sneller: maak de puree een dag van tevoren klaar. Laat helemaal afkoelen en bewaar afgedekt met magnetronfolie in de koelkast in een magnetronbestendige kom. Warm op, voeg eventueel wat extra boter, melk of slagroom toe en breng op smaak.

Nog meer voorbereiden voor kerst? Zo ver van tevoren kun je deze hartige gerechten maken – van aardappels tot vlees

aardappelpuree opwarmen aardappel-pastinaakpuree met zure room
Fotografie: Anson Smart | Styling: Kirsten Jenkins