Ze zijn fris, knapperig, zorgen voor een scherp randje en doen het bijna overal goed bij: lente-uitjes! Wekelijks slingeren we wel een bosje in onze winkelmand, maar we vinden ze net zo vaak, licht verlept, terug in de koelkast. Zonde, want lente-ui verspillen is echt onnodig! Met deze tips gebruik je ze slimmer én lekkerder!
Heb je deze Koreaanse pannenkoek met bosui al geprobeerd?
No waste lente-ui tips
- Meng ringetjes lente-ui met fijngehakte peterselie, citroenrasp en 1-2 el zure room door de uitgelekte inhoud van een blikje tonijn voor een snelle tonijnsalade. Lekker op brood!
- Bak de lente-ui mee in een hartige pannenkoek. Top af met je favoriete kaas en laat lekker smelten.
- Kneed ringetjes lente-ui mee in brooddeeg met wat gesneden chilipeper en rol tot pittige broodjes.
- Snijd bosui fijn met een teen knoflook, peterselie, oregano en wat chilivlokken. Maak aan met olijfolie, wat rodewijnazijn, peper en zout voor lekkere chimichurri bij vlees.
- Doe stukjes lente-ui samen met wat roomkaas, citroenrasp en versgemalen peper in het hakbakje van je staafmixer en pulse tot een dip voor chips of rauwkost.
- Meng 3 bosuien in ringetjes met: 5 cm gember in dunne reepjes, 2 tenen knoflook in plakjes en 1 chilipeper in ringetjes met 2 el zonnebloemolie en verhit op hoog vuur ± 2 min. Giet vlak voor het serveren over een curry, gestoomde vis of een roerbakgerecht voor instant sizzle-effect en héél veel smaak.
- Meng ringetjes bosui door de dressing van een zomerse salade met kappertjes en extra dille of basilicum.
- Bestrijk hele bosuitjes met wat olie en grill ze een paar minuten tot ze net zacht zijn. Besprenkel met wat sojasaus en geef als snel oosters mini-bijgerecht.
- Lente-ui langer bewaren zonder het gelijk ergens in te verwerken? Plaats de lente-ui dan in een glas water in de koelkast (eventueel met een plastic zakje er overheen) en ververs het water dagelijks. Of wikkel de lente-ui in een vochtig keukenpapiertje en bewaar in een plastic zakje in de koeling. Zo droogt de lente-ui niet uit en kun je er langer van genieten!
FOTO ERNIE ENKELAAR