Tips van een watersommelier zodat water écht iets doet voor je diner

Een mooie fles natuurlijk mineraalwater op tafel of een karafje uit de kraan? Het kan allebei. Maar wie kiest voor smaak, heeft redenen genoeg om lekker eten te combineren met mineraalwater.

Eerst even over het verschil tussen bronwater en mineraalwater. Want is er nou echt verschil? Jazeker, beiden komen uit een bron. Maar heet je tafelwater ‘mineraalwater’, dan weet je dat het water direct bij de bron is gebotteld. Dat zijn namelijk Europese regels. Chaudfontaine natuurlijk mineraalwater komt bijvoorbeeld uit Chaudfontaine in de Ardennen en aan de bron staat de bottelarij. Bronwater daarentegen, hoeft geen constante mineraalsamenstelling te hebben en ook niet per se aan de bron te worden gebotteld.

chaudfontaine-deliciousmagazine

Water op tafel: zo doet het écht iets voor je diner

Vragen over water stel je natuurlijk aan een watersommelier. Want ja, water is inmiddels zó gerespecteerd dat dit type sommelier bestaat. Een fles water op tafel hoort erbij als je lekker gaat eten, uit of thuis. En als je het beste soort water voor het juiste moment kiest, dóet het ook nog iets voor je diner. Wij vroegen watersommelier Mariëlle Thiadens naar haar allerbeste watertips. In één zin: leer aan tafel te spelen met de smaak én de bubbels van het water.

1. Drink bruisend water vóór het eten
Bruisend water doet wat alcoholhoudende bubbels ook doen: het prikkelt de smaakpapillen en wekt de eetlust op. Drink voor het eten liever geen plat water, dat doet het tegenovergestelde.

2. Tijdens het eten drink je licht bruisend water
Zodra je begint met eten, stap je van bruisend over op licht bruisend water. Ofwel: water met minder koolzuur en een fijner bubbeltje. Licht bruisend water accentueert de smaak, zowel van de wijn als van de gerechten. Door af en toe een slokje water te nemen, laat je je  smaakpapillen tot rust komen, waardoor je alles steeds goed blijft proeven. Met dit water eer je dus de kok het meest en heeft de kok de meeste eer van zijn of haar werk. Slim!

De smaak te pakken? Maak dan deze mediterrane watercocktail met cherrytomaatjes, groene peper & basilicum of  die met rozemarijn, venkel & vijgen.

Chaudfontaine-water-deliciousmagazine

3. Hoe sterker de smaak, hoe kleiner het bubbeltje
Tijdens het diner worden smaken doorgaans steeds sterker, zowel van het eten (van vis, groenten naar vlees), als van de wijn (van fris wit tot diep rood). Welk type water je het beste bij welk gerecht kunt drinken? Onthoud simpelweg het volgende: hoe sterker de smaak van je eten, hoe kleiner het bubbeltje in je mineraalwater zou mogen zijn. Handig!

Houd ook het volgende overzicht in je achterhoofd: 

Vega voor- of hoofdgerecht met een witte of lichte rode wijn? > Licht bruisend water.
Voor- of hoofdgerecht met vis met een witte of lichte rode wijn? > Licht bruisend water.
Voor- of hoofdgerecht met (rood) vlees en een wat vollere wijn? > Plat water, want dat neutraliseert je smaak beter.
Koffie? > Ook bij deze sterke smaak past plat water het beste.

We vatten het nog even samen: je eten komt het best tot z’n recht als je er licht bruisend water bij drinkt (groen). Wil je écht uitpakken, zet dan het complete trio van Chaudfontaine op tafel. Rood als aperitief, groen om mee te starten en blauw bij vlees en rode wijn én bij de koffie. Zin in een totaal andere smaak en iets verfrissend? Ga dan voor Chaudfontaine Fusion. Bijvoorbeeld in de smaak limoen & munt of watermeloen & komkommer. Trouwens, met plat water zit je sowieso goed. 

chaudfontaine-deliciousmagazine

Nog even over de mineralen in mineraalwater

Maar hoe zat het ook alweer met de mineralen in mineraalwater? Natuurlijke mineraalwaters melden de hoeveelheden mineralen op het etiket. De meest voorkomende zijn natrium, calcium, magnesium, kalium, sulfaat, nitraat, chloride en bicarbonaat.

Hoe mineraalrijk water is, kun je zien aan het getal dat bij droogrest of TDS wordt vermeld. Dit is de hoeveelheid mineralen die overblijft als je het water laat verdampen. Hoe hoger die waarde, hoe meer mineralen en smaak het water heeft. Er bestaan mineraalwaters met een droogrestwaarde die nauwelijks tot de 50 komt, maar er zijn ook mineraalwaters met een TDS hoger dan 10.000. Chaudfontaine is een licht gemineraliseerd mineraalwater en heeft een droogrest van 385 mg/l. Die droogrest zorgt voor een neutrale smaak en maakt ‘m perfect om te combineren met eten en drinken. Good to know.

En hoe zit het met milieu?

Iedereen snapt dat het drinken van leidingwater minder belastend is voor het milieu dan mineraalwater uit een fles. Als je kiest voor de kwaliteit van mineraalwater, dan is Chaudfontaine een duurzame keuze. Het kreeg een gouden medaille van het European Water Stewardship, en wel om de volgende redenen.

  • Het plaatsje Chaudfontaine ligt aan de voet van de Ardennen, vlak onder Luik. Het aantal wegkilometers dat het water aflegt naar Nederland is dus te overzien.
  •  De bottelarij in Chaudfontaine gebruikt zoveel mogelijk duurzame energie, o.a. uit een waterturbine en zonnepanelen. De CO2-uitstoot is in de afgelopen 10 jaar met 70% gedaald!
  • Het water van Chaudfontaine (letterlijk: warme fontein) komt warm uit de bron. In de winter wordt de restwarmte hergebruikt voor verwarming.
  • De verpakking van Chaudfontaine zijn nu al 100 procent recyclebaar, vanaf eind 2019 worden alle PET-flessen van 100% gerecycled plastic (rPET) gemaakt. Dit betekent dat er 4.440 ton aan nieuw plastic bespaard zal worden. Daar is het merk – terecht – heel erg trots op. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ieder flesje wordt ingezameld, gerecycled en weer wordt hergebruikt. Ofwel: een circulair systeem. Het fijne daaraan is dat er steeds minder nieuw plastic nodig is om nieuwe verpakkingen te maken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Chaudfontaine. 

Tekst: redactie delicious. Fotografie: Robin Utrecht, hoofdbeeld: Studio Philippi. 

Chaudfontaine-water-deliciousmagazine