de smaak van een miljoen jaar geleden: dit is de puurste honing ter wereld

In samenwerking met Fulmer Amirkaal Honing

Een heerlijk stukje pure, ongerepte natuur uit één van de meest afgelegen gebieden op aarde? Dat proef je terug in Fulmer Amirkaal Honing.

Iedereen heeft wel een pot honing in zijn of haar keukenkastje staan. De kans dat dit échte honing is, afkomstig van bijen die vrolijk van bloem naar bloem vliegen, is helaas klein. Onze markt wordt overspoeld door ‘honing’ van Chinese makelij: gekleurde suikersiroop aangelengd met een minimale hoeveelheid honing.

Volgens de wet gaat het hier om ‘echte’ honing, maar het verschil in smaak is enorm. De rijke smaak van authentieke honing is vol, zuiver en intens. Industrieel gemanipuleerde honing is eerder vlak en eendimensionaal zoet van smaak.

Daarnaast zit in echte honing een grote verscheidenheid aan vitaminen, bloemenaroma’s, bioactieve en minerale bestanddelen – een waardevolle ondersteuning voor ons immuunsysteem. 

De luxe van échte honing

Pure honing is een van de gezondste en natuurlijkste voedingsmiddelen die er zijn, maar dit mooie product is ook kwetsbaar. Tijdens de verwerking moeten alle enzymen, mineralen en vitamines bewaard blijven. Weinig bedrijven beheersen dit artisanale proces nog.

Wie vakkundig verwerkte honing wil proeven, kan dit vinden in Hongarije. In het natuurrijke gebied bij de Drau-rivier bevindt zich de grootste bijenboerderij van het land, waar de familie Fulmer zich al bijna honderd jaar bezighoudt met de productie van natuurlijke honing.

Onlangs lanceerde de familie een beperkte lijn van bijzonder authentieke honing, rechtstreeks uit de bergen van Centraal-Azië: Fulmer Amirkaal Honing. Omdat de productie van deze honing een zorgvuldig ambachtelijk proces vereist, zijn van deze honing zijn slechts vijfhonderd individueel genummerde potten van 600 gram verkrijgbaar.

Honing uit dertig landen

Het verhaal van Fulmer honing begint in 1929. Gyorgy Fulmer houdt een kleine bijenstal, die later overgenomen wordt door zijn dochter Maria. Zij trouwt met Ferenc Takacs, ook een bijenhouder. In 1959 komen de bedrijven van Maria en haar echtgenoot samen, waarop hun zoon, de huidige CEO Ferenc Fulmer, het bedrijf onder zijn hoede neemt.

Tijdens zijn carrière reist Ferenc naar meer dan dertig gebieden wereldwijd, van Gibraltar tot Centraal-Azië, waar hij op zoek gaat naar de meest authentieke bijenhouders. Naast zijn eigen Fulmer honing start hij na enige tijd ook met de verkoop van honing van zijn nieuwe samenwerkingspartners. Zo groeit Fulmer in de eenentwintigste eeuw uit tot een van de meest invloedrijke honingbedrijven van Europa.

De ogen van de bij

Inmiddels staat de vierde generatie van het familiebedrijf klaar om het roer over te nemen. Daarmee kan Ferenc weer doen waar hij het meeste geluk uithaalt: het produceren van honing in zijn meest pure vorm.

“Ik heb twee jaar lang een kantoorbaan gehad; dat waren de ongelukkigste jaren van mijn leven. Een bijenhouder moet samenleven met de natuur. Het klinkt misschien vreemd, maar ik kijk naar de wereld door bijenogen. Als ik in de trein zit en naar buiten staar, focus ik niet op de gebouwen, maar op de mooie bloemen en de velden in de verte. Ik zie altijd het potentieel. Zodra je als bijenhouder het contact verliest met de natuur, verlies je iets van jezelf.”

Weg van mensen

De laatste jaren worstelen veel bijenhouders met problemen door een schaarste aan bijen. “Bijen kunnen tegenwoordig moeilijk overleven in het wild”, zegt Ferenc ernstig. “Dat is grotendeels te wijten aan het gebruik van pesticiden in de agricultuur. Miljoenen tonnen worden er gebruikt.”

Voor zijn project was Ferenc daarom jarenlang op zoek naar een ongerepte plek, ver weg van de menselijke beschaving, waar de natuur al miljoenen jaren ongestoord haar gang gaat. Die plek vond hij in de bergen van Centraal-Azië, waar sinds kort de authentieke Fulmer Amirkaal Honing wordt geproduceerd.

Een miljoen jaar ervaring

De precieze locatie houdt het bedrijf geheim. “Het is een heel moeilijk bereikbare plek, waar ons personeel volledig in harmonie met de natuur leeft”, vertelt Ferenc. “We gebruiken oude houtblokken als bijenkorven, er komt geen kunststof aan te pas. De bijen krijgen zo een enorme vrijheid om in het ritme van de natuur te leven, zonder te worden opgejaagd.

Op die manier produceren deze bijen de meest pure honing, volgens een proces dat al miljoenen jaren bestaat. De opbrengsten zijn klein en daardoor is de prijs hoog: 500 euro voor een pot van 600 gram. Maar ik ben ervan overtuigd dat je in geen enkele andere honing deze harmonie proeft. Elke druppel honing weerspiegelt de complexiteit van de ongerepte natuur.”

Zin in pure honing?

De verschillende soorten natuurlijke honing van Fulmer worden sinds kort ook geleverd in Nederland. Voor meer info: www.fulmerhoney.com

fulmer honing