pastinaakmousseline met harissagarnalen en kruidenolijfolie

Deze verfijnde stamppot met pastinaak en harrissagarnalen is ideaal comfortfood. Tip van Janneke Philippi: ‘Omwikkel de garnalen voor een extra hartige speksmaak met dunne plakjes pancetta of gerookt ontbijtspek.’

Meer stamppot in combinatie met pastinaak? Probeer deze pastinaakpuree met peer!

pastinaakmousseline met harissagarnalen en kruidenolijfolie

hoofdgerecht (4 personen)

1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
1 kg pastinaak, geschild en in stukken
200 ml volle melk of slagroom
100 g gezouten boter (met zeezout)
8 el olijfolie extra vierge
1 tl kappertjes, grof gesneden
2 el fijngesneden verse kruiden, bijv. peterselie, kervel en/of basilicum
2-3 tl citroensap
12-16 bodypeel tijgergarnalen* (diepvries), ontdooid
1-2 tl harissa

Wijntip: de Catena Chardonnay. Zeer aromatisch en lekker vol van smaak, boter, ananas, gele appel en citrus in de afdronk.

Stap 1
Kook de aardappels in een laagje water met zout in ± 20 min. gaar.

Stap 2
Kook de pastinaak in 15 min. gaar.

Stap 3
Verwarm de melk of slagroom in een steelpan. Smelt de boter.

Stap 4
Meng 3 el olijfolie met de kappertjes en kruiden. Voeg naar smaak wat citroensap toe.

Stap 5
Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de garnalen in 5 min. gaar. Voeg de harissa toe en bak nog 1 min.

Stap 6
Giet de aardappels af en laat ze op laag vuur kort droogstomen. Giet de pastinaak af en pureer met de staafmixer.

Stap 7
Knijp de aardappels met een pureeknijper tot puree of wrijf ze door een fijne zeef. Meng de aardappel
met de pastinaak en de warme melk of slagroom. Spatel de gesmolten boter en de rest van de olijfolie er luchtig door.

Stap 8
Schep de pastinaakmousseline op 4 borden. Leg de garnalen erbij en schep de kruidenolie erover.

* Bodypeel tijgergarnalen zijn rauwe garnalen die gepeld zijn, maar waar staart en kop nog aan zitten. Bij veel supermarkten te koop. Of neem gewone garnalen.

TIP Steek een satéprikker in de lengte door de garnalen, dan bakken ze mooi recht. Verwijder de prikker voor het serveren.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN