lactosevrij
aantal 5 |
hoofdgerecht |
|
indonesisch |
lactosevrij
hoofdgerecht |
|
indonesisch |
lactosevrij
Libanese kofta, Turkse kipspiesjes en natuurlijk: Indonesische saté. Bijna elk land heeft wel zijn eigen, favoriete spies. Steek de BBQ maar aan, want in dit recept vind je laatstgenoemde wereldklassieker. Lekker met wat salade, brood en dips.
Tip: Snijd blokjes voor spiesen niet te groot als je ze boven de BBQ wilt grillen. Grote stukken worden namelijk niet goed gaar. Blijf erbij en keer ze regelmatig voor het lekkerste resultaat.
Ingrediënten
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 langwerpige sjalotten, fijngesneden
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden
- ½ tl pittig of mild paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 3 el ketjap manis (zoete sojasaus)
- 1 el sojasaus + extra scheutje
- 1 el vissaus
- rasp van 1 biolimoen + sap van 2 limoenen
- 300 g pindakaas met stukjes noot
- 1 el palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker
- 6 cm gemberwortel, geraspt
- 600 g varkensschouder, in blokjes
- plakjes komkommer
- bosuitjes, limoenpartjes en gestoomde rijst, voor erbij
- ook nodig: satéprikkers of metalen spiesen
Instructies
-
Mix alle ingrediënten tot en met de gemberwortel in de keukenmachine tot een saus. Doe de helft van deze satésaus bij de vleesblokjes en schep om. Zet afgedekt minstens 30 min. of langer (tot 24 uur) in de koelkast.
-
Doe de rest van de satésaus in een steelpan, voeg een scheut water toe en verwarm al roerend tot hij wat donkerder kleurt. Neem van het vuur. Verhit de grill voor op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet licht in met een beetje olie.
-
Steek de vleesblokjes aan 8-12 spiesen, leg ze op de bakplaat en gril ze 8-10 min., of tot ze gaar zijn en schroeiplekjes krijgen; keer ze regelmatig.
-
Serveer de spiesen met de satésaus, komkommer, bosuitjes, limoenpartjes en gestoomde rijst.
Voedingswaarde
calorieën: 734kcal
eiwit: 41g
vet: 41g
koolhydraten: 46g
*Je kunt in plaats van varkensvlees ook kippendijfilet of grote rauwe, gepelde garnalen nemen voor dit recept. Laat garnalen niet langer dan 1-2 uur marineren. Gril kip even lang als hierboven staat, naar keuze op de BBQ. Garnalen gril je tot ze mooi roze zijn.
RECEPTEN, BEREIDING: REBECCA WOOLLARD | FOTOGRAFIE: MYLES NEW | STYLING: SARAH BIRKS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!