quadroni met burrata en boerenkoolpesto

Quadroni is een soort ravioli. Vul vierkante pastavellen met burrata en fijngesneden boerenkool en geef er zelfgemaakte pesto bij van babyboerenkool, walnoten, pijnboompitten, knoflook en geraspte parmezaan. Perfect voor een kerstdiner in Italiaanse stijl!

nog een lekkere vega ravioli?

quadroni met burrata en boerenkoolpesto

voorgerecht (4 personen) / vegetarisch 

100 g bloem
100 g fijngemalen griesmeel van harde tarwe
2 eieren (M)
3 el olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
100 g fijngesneden boerenkool
100 ml boerenkoolkookvocht*
2 bollen burrata à 150 g
50 g kleine zwarte Ligurische olijven
ook nodig: pastamachine

pesto

40 g babyboerenkool + extra voor garnering
1 teen knoflook
1 el walnoten
1 el pijnboompitten, geroosterd
+ 1 el extra voor garnering
5 el olijfolie extra vierge
handvol geraspte parmezaanse kaas

Stap 1 voorbereiden: kan 1 dag van tevoren. 
Maak eerst het deeg voor de quadroni – vierkante ravioli. Kneed in de keukenmachine of met de mixer van de bloem, het griesmeel, de eieren, 1 el olijfolie en 1 el water een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30 min. rusten. Verhit intussen in een braadpan de rest van de olijfolie. Bak hierin de knoflook 1 min. zachtjes. Schep de fijngesneden boerenkool erdoor en ba k 1 min. Voeg het boerenkoolkookvocht* toe en smoor de boerenkool in 8-10 min. gaar. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Pureer intussen voor de pesto alle ingrediënten, behalve de kaas met de staafmixer tot een smeuïge pasta. Voeg de parmezaan toe en breng op smaak met peper. Bewaar tot gebruik afgedekt en koel.

Verdeel het pastadeeg in 4 porties. Rol elke portie deeg met de hand of met de pastamachine uit tot een deeglap van 1 mm dikte.

Snijd de deeglappen in 4 gelijke lange rechthoeken van ± 40 cm elk en halveer ze, zodat je 8 vellen hebt van ± 20 cm lang.

Snijd elke bol burrata in kwarten. Verdeel over 4 vellen 2 stukken burrata per vel. Verdeel het boerenkoolmengsel in 8 porties en leg op elk stuk burrata een portie. Maak de randen van de vellen deeg vochtig met water en leg de andere deegvellen erover. Druk het deeg rond de vulling goed aan; zorg dat de vulling zo weinig mogelijk – liefst helemaal geen – lucht bevat.

Snijd de pasta met een mes of radertje bij tot grote vierkanten. Bestrooi een dienblad of grote platte doos dun met wat griesmeel. Leg de quadroni erop en bestrooi met nog wat griesmeel. Bewaar de pasta tot gebruik onder een schone theedoek of afgedekt met plasticfolie in de koelkast.

Stap 2 bereiden: begin 15 min. van tevoren.
Breng een ruime (vis)pan met water aan de kook. Voeg 1 el zeezout toe en kook de quadroni in 6 min. gaar. Verdeel de quadroni over 4 (voorverwarmde) borden. Schep de boerenkoolpesto erover en besprenkel met extra vierge olijfolie. Bestrooi met de extra boerenkoolblaadjes, pijnboompitjes, olijven
en peper uit de molen.

* Bewaar het kookvocht van boerenkool in kleine porties in de diepvries. Het geeft gesmoorde boerenkool een extra volle smaak en is ook een heerlijke basis voor boerenkoolsoep. Of gebruik een beetje groentebouillon.

Voorbereiden ± 50 min. / rusten ± 30 min.
Bereiden ± 10 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI 

quadroni met burrata en boerenkool | delicious