bij dit Eritrese (vegan) restaurant in Eindhoven serveren ze de lekkerste injera van Nederland

bij dit Eritrese (vegan) restaurant in Eindhoven serveren ze de lekkerste injera van Nederland

Jonneke de Zeeuw – ook bekend als the queen of culinary treasures – bespreekt in haar boek All you can eat de vele eetculturen die Nederland rijk is én deelt de beste adressen als nieuwe delicious.columnist. Zoals: waar eet je de lekkerste injera?

De Ethiopische en Eritrese keuken bespreken in een Italiaans-nummer? Jazeker! Want, zo vertelt Jonneke in haar rubriek: ‘Met name de Eritrese keuken is, naast India en Arabische landen en de (specerijen)handel daarmee, door het Italiaanse koloniale verleden beïnvloed.’

‘De hoofdstad Asmara wordt hierdoor nog steeds Little Italy of New Rome genoemd. Je kan er makkelijk lasagne, pizza of latte macchiato scoren, mocht je dat willen. Overal vintage fietsen en Fiats en er wordt nog vaak Italiaans gesproken. In de barretjes worden Italiaanse spirits geschonken. Omdat het de Italianen niet lukten Ethiopië te koloniseren, is de invloed daar een stuk minder groot.’

Injera via Getty Images

Het is een genot om een bord met achtergebleven pastasaus schoon te vegen met een stuk focaccia. Maar als het aan Jonneke ligt kiest ze liever voor de zuidelijkere variant: injera, een gefermenteerde pannenkoek gemaakt van teff. ‘Een van de eerste keren dat ik een injera door de tumtumo trok was in Harlem, New York en sindsdien ben ik nooit meer gestopt. De diepe, volle smaken van de verschillende (stoof)gerechten in combinatie met lichtzurige verse injera, die zich op de bodem van de gebeta (schaal) helemaal volzuigen met allerlei sauzen, je mag me er altijd voor wakker maken.’

Fluwelige injera eet je in Eindhoven bij Gezana Eritrean Restaurant

Als je zin hebt in smaken die van je bord spatten – of schaal, want Eritrese restaurants serveren de verschillende stoofjes gebruikelijk op van die gezellige, grote schalen – dan moet je volgens Jonneke naar Gezana.

Niet alleen de (vegan)gerechten zijn hier onweerstaanbaar, het interieur is dat ook. De Italiaanse invloed zie je terug in de wielrenfiets, vintage typemachine en de muurschildering van het futuristische Fiat Tagliero-gebouw in Asmara. En de likeur areki op het menu lijkt verdacht veel op sambuca.’

Bestel vooral de bamia (okra), de pittige tumtumo (linzenstoof) en de zigni, gestoofd rundvlees met tesmi (geklaarde boter met kruiden). Alles sop je vervolgens op met de fluwelige injera die hier gemaakt wordt van teff, volkoren meel en sorghum. Dankzij het fermentatieproces krijgt de pannenkoek een zurige smaak, en duizenden minuscule gaatjes. Een gevaarlijk lichte lekkernij, waar je nauwelijks verzadigd van raakt.


Bestel hier het magazine met het interview en Jonneke’s tips én check haar nieuwe boek All you can eat

Hier deelt Jonneke nog een topper in Eindhoven om de winter te ontvluchten.