tips & tricks: kip

tips & tricks: kip

Kippen zijn bijzonder. Ze leggen eieren én zijn ook nog eens extra lekker als ze een fijn buitenleven hebben gehad. En stiekem – nou ja, stiekem… – vinden we het extra leuk dat je lekker mag kluiven van een drumstick. Fijne bijkomstigheid: kip is licht verteerbaar en lekker snel klaar. delicious.tip: maak kip eens met een citroen-tijmrub, bereid deze veel te lekkere paëlla met kip of eet het op z’n Indiaas!

Welke kip is hip?

Niet alle kippen leiden een goed leven. Koop dus het liefst biologische kip: deze dieren hebben een relatief goed leven. Ook een scharrelkip is beter dan een gewone, zielige kip die in een te klein hokje wordt gehouden.

Al het lekkers van de kip

In Nederland is kipfilet (van de kippenborst) favoriet, maar ook de andere delen van een kip mogen er zijn. Kies bijvoorbeeld voor kippenbouten (dat zijn kippenpoten), drumsticks (de onderpoten), kipkarbonade (de bovenpoten), kippenvleugels of kippenlevertjes.

Kluiven mag

Ooit gehoord van etiquette? De meesten van jullie wel natuurlijk, maar veel mensen vragen zich af of ze kip mogen kluiven of kip met mes en vork moeten eten. Eén antwoord is er niet, maar wij zeggen: kluiven mag!

Helemaal gaar

Als je met kip kookt, moet je er altijd op letten dat de kip goed gaar wordt. Je kunt namelijk goed ziek worden van de bacteriën die in rauwe kip zitten, zoals salmonella. Verhit kip dus door en door. Als het vlees van binnen wit is en het van het bot loskomt, is de kip goed gaar.

Voorkom besmetting

Het is ook belangrijk dat andere spullen in de keuken niet besmet raken met bacteriën van de kip. Dus zorg dat je je handen met zeep en warm water wast nadat je kip het aangeraakt. Was ook je snijplank, je mes en het werkblad direct met heet water en afwasmiddel. Best veel om op te letten, maar zo’n lekker kippetje is het waard!

Extra tip: doe boterhamzakjes om je handen, dan hoef je de kip helemaal niet aan te raken!

Illustratie: Yuko Yamamoto