We zijn altijd dol op de recepten van Janneke Phillipi, zo ook deze gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes. Janneke: ‘Ik maak dit gerecht vaak met een combinatie van wit- en roodlof. De smaak van roodlof is wat bitterder en de kleurencombi vind ik prachtig.’
gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes
hoofdgerecht (4 personen)
1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
50 g boter
250 g (scharrel)spekreepjes
1 flinke sappige handpeer
1 kg witlof
150 ml perensap
2-3 takjes rozemarijn
125 ml melk
Stap 1
Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar.
Stap 2
Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden. Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in schijfjes.
Stap 3
Halveer de witlof en snijd grote helften nogmaals tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee. Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.
Stap 4
Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels fijn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.
Bereiden ± 40 min.
RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN