Geef je borrel een upgrade met deze bonendips van Mister Kitchen. Maak er crispbread bij om heerlijk te dippen. Jouw borrels zullen nooit meer hetzelfde zijn! Mister Kitchen: “Peulvruchten en vooral bonen zijn bijzonder lekker én lokaal.”
Ook heerlijk: 4x borrelhappen om je kaasplank een boost te geven!
sesam-crispbread
bijgerecht (4 personen) v
Ingrediënten
1 eiwit, losgeklopt, om te bestrijken
1 el wit sesamzaad
1 el zwart sesamzaad
ook nodig: bakplaat, belegd met bakpapier deeg
1 tl gedroogde gist
80 g bloem
150 g volkoren roggemeel*
150 ml lauwe melk
Stap 1
Meng voor het deeg de droge ingrediënten met ½ tl zout in een ruime kom. Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm: 40-45ºC. Voeg toe aan het droge mengsel en kneed zolang totdat het deeg loslaat van de kom. Blijft het te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe.
Stap 2
Vorm hiervan een bal, leg die afgedekt in een kom en laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek of tot het in volume is verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 250ºC.
Stap 3
Rol het deeg op het bakpapier zo dun mogelijk uit, zo dat het de bakplaat bedekt. Bestrijk het deeg met het eiwit. Bestrooi royaal met sesamzaad. Prik het deeg in met een vork, zo kan lucht ontsnappen en rijst het in de oven niet meer.
Stap 4
Bak de crackers in 6-8 min. in de oven of tot de zijkanten goudbruin worden. Snijd ze eventueel in stukken voor kleinere crackers.
* Roggemeel is te koop bij natuurwinkels.
Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 1 uur / oven ± 10 min.
cannellinibonenspread met ansjovis, yoghurt en peterselie
hapje (4 personen)
Ingrediënten
1 ansjovisfilet
1 teen knoflook, gepoft in de oven*
100 g cannellini-bonen, geweekt en gekookt
½ tl paprikapoeder
½ tl citroenrasp
1 el citroensap
1-2 el yoghurt
1 el bladpeterselie, fijngesneden
Stap 1
Pureer alle ingrediënten behalve de yoghurt en bladpeterselie tot een gladde massa.
Stap 2
Roer er zo veel yoghurt door totdat het de dikte van hummus heeft. Schep de peterselie door de massa en breng op smaak met peper en zout.
* Als de oven toch aan is voor de flageoletdip, kun je de knoflook verpakt in aluminiumfolie tegelijk in de oven leggen om te poffen, terwijl je de venkel konfijt of de bonen roostert.
Bereiden ± 10 min. (excl. knoflook poffen).
flageoletdip met venkel, knoflook en kaas
hapje (4 personen) v
Ingrediënten
100 g venkelknol, in plakken
2 tenen knoflook, geplet
± 100-150 ml milde olijfolie
4 takjes tijm, blaadjes afgerist
200 g flageolets, geweekt en gekookt
1 tl venkelzaadpoeder
50 g geraspte parmezaanse kaas
1½ el geurige groene olijfolie
evt. 1 el citroensap
Verwarm de oven voor op 140ºC.
Stap 1
Doe de venkel en knoflook in een zo klein mogelijke passende ovenschaal en overgiet met zo veel olijfolie dat de venkel net onder staat. Konfijt de venkel 45 min., maar zorg ervoor dat de olie niet gaat koken. Zet evt. de oventemperatuur lager.
Stap 2
Zeef de venkel en vang de olie op. Pureer de venkel met alle overige ingrediënten behalve de olie. Voeg eventueel wat water of achtergehouden olie toe als de massa te dik is. Breng op smaak met peper, zout en evt. wat citroensap.
Bereiden ± 15 min. / oven ± 45 min.
PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN