Het oog wil natuurlijk ook wat en bieten zien er van binnen prachtig uit! Maar hoe kweek je bieten eigenlijk en hoe bewaar je ze? Wij helpen een handje met deze bietenweetjes.
Aan de slag met bieten? Probeer deze bietensalade met haring eens.
Kweek ze zelf
Heb je redelijk vruchtbare tuingrond? Zaai verschillende kleuren biet en je zult versteld staan. Niets lekkerder dan bietjes uit eigen tuin. Zaad voor verschillende soorten bietjes o.m. bij Vreeken’s Zaden, de Bolster en De Nieuwe Tuin (België).
Kies je ras
De meeste bietenrassen zijn diep wijnrood vanbuiten en donkerrood vanbinnen. Kies stevige bietjes die relatief zwaar aanvoelen; zit er loof aan, dan moet dat er fris en groen uitzien.
Bewaar droog & koel
Spoel of veeg de bietjes af, laat ze goed drogen en leg ze in papier in de groentela van de koelkast. Zo kun je de bieten 2 weken bewaren. Het loof is korter houdbaar; je kunt het stomen of roerbakken. Lekker bij de pasta!
vegetarische curry met pompoen en bieten
Kook & stoom
Laat bij verse jonge bieten 5 cm loof zitten. Als je het loof er helemaal af snijdt en de bieten zo kookt, loopt heel veel van het rode vocht in het water en raken de bieten veel smaak en voedingsstoffen kwijt. Stomen is de beste manier om zoveel mogelijk smaak- en voedingsstoffen te behouden. Grote, verse bieten gaar je in ± 30-35 min. Zitten er aan een bos verschillende grootte bietjes, gaar dan eerst de grootste en voeg de kleinere daarna toe.
Pellen
Trek keukenhandschoenen aan als je geen rode vinger wilt krijgen.
Extra mooi
Bij groentewinkels, op de boerenmarkt en bij landwinkels vind je ook goudgele burpies golden, rood-witte chioggia en soms ook witte bieten. Deze anders gekleurde bietjes behouden hun kleur minder goed tijdens het koken, vooral de mooie ringen van de chioggia verdwijnen deels.
gepofte bietjes, rode ui en walnoten
Rauw
Stevige, verse bietjes zijn rauw ook lekker. Geraspt door een salade met andere groenten, maar ook door gekookte granen of rijst. Snijd plakjes altijd flinterdun op een mandoline!
Intens van kleur
Rasp gekookte bieten fijn en duw het vocht er door een kaasdoek uit en vang op. Dit geconcentreerde rozerode bietensap kun je door je zelfgemaakte pasta of gnocchi doen voor een mooie roze kleur, daar kun je pasta of rijst een dieproze kleur mee geven.
Tekst: Trudelies Schouten