Hangop beleeft een ware revival en dat is niet zo verwonderlijk nu alles zo puur mogelijk moet zijn. Helemaal lekker gecombineerd met een zoet zomerfruitsoepje.
nagerecht | 4 personen
1 l volle yoghurt (liefst boerenland)
1 zakje vanillesuiker
snuf kaneel
250 ml vers geperst sinaasappelsap
(± 3 perssinaasappels)
50 g suiker
1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
2 pimentkorrels, geplet
½ rode peper, zaadlijst verwijderd, in flinterdunne reepjes
300 g aardbeien, grote in kwarten gesneden
300 g verse kersen, ontpit*
100 g blauwe bessen
100 g bramen
Leg een schone vochtige theedoek in een vergiet en plaats in de gootsteen (zodat het vocht kan weglopen). Schenk alle yoghurt erin, dek af en laat minimaal 4, maar liever 6 uur uitlekken. Schraap de dikke yoghurt van de doek in een kom en roer de vanillesuiker en kaneel erdoor.
Verwarm het sinaasappelsap met de suiker in een steelpan en laat de suiker oplossen. Voeg het vanillemerg met -peul, pimentkorrels en peper toe en laat op laagste vuur 5 min. trekken. Laat volledig afkoelen. Zeef het sap desgewenst.
Pureer de helft van de aardbeien en meng met het gekruide sinaasappelsap. Verdeel de kersen en rest van het fruit over 4 diepe borden en giet het gekruide vruchtensap erop. Serveer de fruitsoep met een schepje hangop.
*Onmisbaar voor de kersenliefhebber: een kersenontpitter. Voor het ontpitten van kersen én olijven. Te koop bij goedgesorteerde kookwinkels.
Bereiden ± 20 min / afkoelen ± 1 uur / hangop uitlekken min. 4 uur.
p.p. ± 335 kcal / 14 g / eiwit / 8 g vet / 52 g koolhydraten
BEREIDING TRUDELIES SCHOUTEN RECEPTEN EKE MARIËN STYLING LAURA JONGENEEL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR
Dit recept verscheen eerder in delicious.