Ze zijn weer overal langs de weg in stalletjes, op de markt, bij de groenteboer en in de boerenwinkel te vinden, mandjes vol met sappige aardbeien.
Lambada’s, Mara des Bois, Korona’s en Sonata’s: tegen-woordig zie je deze namen steeds vaker op de bordjes staan. Net als bij appels en peren zijn er heel veel verschillende aardbeienrassen. Van klein tot groot, met een lekker stevig bite en frisse zoete smaak of juist intens zoet smakend en delicaat van structuur. Het lekkerst zijn ze in ieder geval wanneer ze héél veel zon hebben gehad en net van ’t land komen. Ga dat proeven!
aardbeientaartjes
gebak | 6 stuks
deeg
250 g bloem
75 g witte basterdsuiker
mespuntje zout
125 g koude boter of margarine, in blokjes
1 ei
vulling
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
300 ml melk
½ (liefst biologische) citroen
6 eierdooiers
60 g suiker
100 g abrikozenjam
400 g aardbeien, grote gehalveerd
6 ingevette vlaaivormpjes van 10 cm Ø
Zeef boven een kom de bloem, suiker en zout. Meng met de vingertoppen snel de boter en het ei erdoor, zodat een stevig deeg ontstaat. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 175ºC. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en druk het uit in de vormpjes. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en bedek het deeg met aluminiumfolie. Vul de vormpjes met de peulvruchten of speciale blindbakvulling en bak de taartbodems in het midden van de oven in ± 25 min. gaar. Verwijder de peulvruchten en folie en laat de taartjes afkoelen.
Schraap voor de vulling met een theelepel de zaadjes uit het vanillestokje. Breng de melk met het vanillestokje én de zaadjes tegen de kook aan en laat dit ± 15 min. op laag vuur trekken. Verwijder het vanillestokje.
Boen de citroen goed schoon en rasp de gele schil eraf. Klop in een kom de eierdooiers en de suiker met een garde tot een romige crème, die als een lint van de garde loopt.
Schenk de hete melk al roerend bij het dooiermengsel en schenk alles terug in de pan. Breng de crème op matig vuur tegen de kook aan en roer goed met een lepel over de bodem van de pan tot de crème begint te binden (niet laten koken!). Roer het citroenrasp erdoor.
Verdeel de crème over de taartbodems en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel. Verhit de abrikozenjam in een pannetje en druk de warme jam door de fijne zeef. Bedek de crème met aardbeien en bestrijk ze met het kwastje met de gezeefde jam.
bereiden ± 35 min. / wachten ± 1 uur / oven ± 25 min.
Recept en bereiding Eke Marien. Fotografie Rob van der Vet Styling Laura Jongeneel
Dit recept verscheen eerder in delicious.