no-waste: 4 tips voor restjes gesmolten chocolade

no-waste: 4 tips voor restjes gesmolten chocolade

Chocolade, we zijn er dol op! Een middag bonbons, pindarotsjes of overheerlijke truffels maken vinden wij dan ook geen straf. Maar… er blijf altijd chocolade over. Weggooien is zóóó zonde, want je kunt het easy gebruiken voor simpele decoraties. Voor op gebak bijvoorbeeld. Wat je er mee kunt en hoe je zelf simpele creaties kunt maken? Wij helpen je!

Wij maken mooie garneringen van de gesmolten chocolade, zoals mooie -krullen, -flinters en chocoladeblaadjes. Of maak een lekkere extra taart en glazuur deze af met de chocolade die je overhoudt.

chocoladekrullen en -figuurtjes

Giet warme, iets afgekoelde chocolade, uit over een schone plaat, liefst een marmeren. Maar je kunt ook een werkvlak met dik plastic bedekken en het daarover uitgieten. Spreidt de chocolade met een spatel of pannenkoekmes dun en gelijkmatig uit en laat afkoelen. Nu kun je bijv. met een groot koksmes krullen schrapen van de chocolade. Zet het mes schuin in de chocolade en duw het van je weg zodat de chocolade krullen vormt. Als het te snel breekt is de chocolade te koud, als het in elkaar zakt is het te warm. Dus laat de chocolade dan eerst iets opwarmen op kamertemperatuur of juist weer afkoelen voor een perfect resultaat. Leg de krullen gelijk in een wijde platte doos, los van elkaar en bewaar de krullen goed afgedekt en koud. Zodra ze goed koud zijn, zijn ze minder kwetsbaar. Met een schoon plamuurmesje kun je ook heel goed krullen van de chocolade steken. En met kleine koekjes-uitstekers kun je figuurtjes uit de gestolde chocolade steken.

chocoladeblaadjes

Zoek buiten mooie stevige blaadjes van planten die niet giftig zijn, bijv. laurier of hulst. Rozenblaadjes zijn ook mooi maar ietsje zachter. Hulst is bijv. heel mooi voor kerst, maar door de kleine puntjes aan het blad lastiger om het chocoladeblad er vanaf te halen.

Pak de blaadjes aan het steeltje vast en duw ze met de goede kant in de gesmolten iets afgekoelde chocolade, trek ze uit de chocolade terwijl je zachtjes met een vinger duwt, zodat het hele blad aan de onderkant bedekt wordt. Let erop dat de chocoladeblaadjes overal even dik zijn. Leg de blaadjes met de chocoladekant naar boven voorzichtig op een (dien)blaadje. Leg de blaadjes in de koelkast en laat tot 8-10°C afkoelen. Trek de echte blaadjes er voorzichtig af. Als de chocolade te koud is breekt het snel, is het te warm dan lukt het ook niet goed. Oefening baart kunst, dus wanhoop niet! Ook deze blaadjes kun je prima koel bewaren in een goed afgesloten doos.

snelle chocoladeblaadjes

Gebruik hiervoor ook getempereerde iets afgekoelde chocolade. Leg een stuk stevig plasticfolie of bakpapier op een (dien)blaadje neer. Neem op het puntje van een paletmes een schepje, ± 1 ½ tl, van de nog warme chocolade en strijk dit als een soort ovaal blaadje op het bakpapier of folie uit. Maak zo meerdere blaadjes. Laat ze net als de andere blaadjes afkoelen.

eenvoudige chocoladerasp

Niets gesmolten? Rasp dan met een dunschiller van de platte onderkant van een grote reep chocolade naar keuze flinters. Hoe dikker de reep, des te gemakkelijker. Verwerk ze goed koud, het smelt heel snel als je ze oppakt.

TEKST TRUDELIES SCHOUTEN BEWERKING LAURA VAN HEUSDEN

bakboek

Meer chocolade-inspiratie opdoen? Bestel delicious. hét bakboek nu in onze webshop!