Bastilla, een pastei van gekruide pompoen in knapperig deeg met smaken uit Marokko.
bastilla met pompoen en bieten-yoghurtsaus
hoofdgerecht | 4 personen v
Matt Wilkinson: ‘Marokkaanse bastilla is een traditionele, hartig-zoete pastei, vaak gevuld met kip of duif. Ik doe er flespompoen in.’
500 g flespompoen, geschild, zonder pitten, 150 g in blokjes, de rest grof geraspt
3 el olijfolie
1 ui, in dunne ringen
100 g boter, in blokjes
1 el honing
snufje fijne kristalsuiker
1 tl kaneel
snufje versgeraspte nootmuskaat
1 steranijs*
1 tl chilivlokken
1 el gele rozijnen
1 el pijnboompitten
3 el bladpeterselieblaadjes, fijngesneden
2 eieren, losgeklopt
8 grote vellen filodeeg*
ook nodig: 4 ovenbestendige pannetjes of ovenschaaltjes van 11 cm Ø, ingevet
bieten-yoghurtsaus
1 grote biet, geschild
3 el Griekse yoghurt
3 el muntblaadjes
Doe de pompoenblokjes in een pan en over- giet ze met kokendheet water. Breng aan de kook op hoog vuur en kook in ± 3 min. net gaar. Giet af.
Verhit de olie op matig vuur in een pan met dikke bodem. Voeg de ui, geraspte pompoen en 20 g boter toe en schep 6 min. om. Voeg de honing, suiker, specerijen en wat zout en peper toe en bak nog 4 min. Voeg 375 ml water toe en laat ± 20 min. zachtjes koken onder af en toe roeren tot de vloeistof verdampt is. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd de pompoenblokjes toe. Neem van het vuur en voeg de rozijnen, pijnboompitten en peterselie toe. Schep de eieren erdoor.
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Smelt de resterende 80 g boter in een hitte- bestendige kom. Halveer de lodeegvellen
en spreid ze uit op een schoon werkvlak. Werk met vier velletjes tegelijk en dek de rest intussen af met een vochtige theedoek, zo voorkom je uitdrogen. Bestrijk elk velletje met gesmolten boter en stapel ze op elkaar en bekleed een pannetje waarbij je het deeg over de rand laat hangen. Schep er een kwart van het pompoenmengsel in en klap het overhangende deeg over de vulling. Bestrijk met gesmolten boter. Maak zo vier pasteitjes. Zet de pasteitjes in de oven en bak ze goud- bruin en knapperig in ± 25 min.
Rasp voor de saus intussen de biet grof en meng met 1⁄2 tl zout. Laat 10 min. staan en vermeng dan met de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper en strooi de munt erover. Serveer bij de bastilla’s.
* Steranijs is de stervormige gedroogde zaadpeul van de vrucht van het Illicium verumboompje en is te koop in de toko of oosterse supermarkt. Grote vellen lodeeg koop je bij mediterrane winkels of gebruik 16 kleine vellen. Snijd dan eventueel van elk vel een stuk af om ze vierkant te maken.
Bereiden ± 55 min. / oven ± 25 min.