Vijgen zijn weer in het seizoen. Dit gehaktbrood met zoete vijgen in combinatie met puree en savooiekool van Janneke is dan ook een aanrader.
puree met savooiekool en gehakt-vijgenbrood
hoofdgerecht | 4 personen
250 g gewelde gedroogde vijgen*
1 kg half-om-halfgehakt
1 ei (L, 65 g)
2 el appel-dadelstroop
½ tl gemalen kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen gember
1 tl gemalen kruidnagel
1,5 kg kruimige aardappels, geschild, in stukken
75 g boter
½ savooiekool (à 1,5 kg), in reepjes
50 g rozijnen
150 ml melk
nootmuskaat (met rasp)
Verwarm de oven voor op 180°C. Houd 5 vijgen apart, knip de rest boven de kom van de keukenmachine in reepjes. Voeg het gehakt, ei, de appel-dadelstroop, specerijen en naar smaak zout en peper toe. Kneed in de keukenmachine met deeghaak (of met de hand) tot glad gehakt. Schep het gehakt in een ingevet cakeblik (25 cm). Druk de 5 hele vijgen in het gehakt. Bak het gehaktbrood in de oven in 45 min. bruin en gaar.
Kook intussen de aardappels in water met zout in 20-25 min. gaar.
Smelt in een hapjespan de helft van de boter. Voeg de kool en rozijnen toe en smoor in 15 min. zachtjes gaar.
Verwarm de melk. Giet de aardappels af en pureer ze. Meng de rest van de boter en melk erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe en houd warm. Neem het gehaktbrood uit de oven en snijd de helft ervan in plakken (zie tip op pag. 73). Roer het bakvet van het gehaktbrood door de kool.
Schep de aardappelpuree op vier borden. Verdeel de savooiekool erover en leg de plakken gehaktbrood erop. Rasp naar smaak nootmuskaat boven de borden.
* Gewelde vijgen zijn te koop bij sommige supermarkten. Of kook ongewelde vijgen 10-15 min. zachtjes in een laagje water of appelsap.
Bereiden ± 40 min. / oven ± 45 min.
RECEPTEN, STYLING, BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN